NAREDNA NEDELJA BIĆE VEOMA TEŠKA: Zaravnjavanje krive broja zaraženih tek krajem decembra

Epidemiolog i Član Kriznog štaba Branislav Tidorović kaže za da će i nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem sedmice doći do jednog laganog smirivanja. Ističe da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

Branislav Tiodorović je, gostujući u Jutanjem dnevniku RTS-a, rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

- Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali - dodao je Tiodorović.

Na pitanje šta dalje možemo da očekujemo, Tiodorović kaže da će i nedelja pred nama biti teška.

- Možemo očekivati da će i ova nedelja pred nama biti veoma teška, a da će krajem nedelje doći do jednog laganog smirivanja. To ne mora da znači baš mnogo optimistički, ali će biti važno da smirimo i kontrolišemo čak i ovako tešku situaciju - istakao je Tiodorović.

Odgovarajući na pitanje šta su sada najveće opasnosti, doktor kaže da je potpuno neopravdana opasnost "crni petak".

- Meni nije jasno zašto moramo da prihvatamo sve što je najlošije, a moram reći da je to loše čak i da je mirna situacija. Pogledajte zemlje na zapadu, Sloveniju, tamo 'crni petak' nije ni postojao. Ono što se desilo sada to ne predstavlja nijedan promil u smislu ekonomske podrške, a neprocenjive štete nanosi organizovanosti zdravstvene službe i očuvanju zdravlja - rekao je Tidorović.

- Mi se nalazimo u jednoj situaciji kada moramo da raščistimo šta je važnije ovoga trenutka – ovoga trenutka je zdravlje najvažnije, čak i po cenu ekonomije. Ništa se neće desiti strašno sa ekonomijom ako to bude 10, 15 dana potpunog smirivanja i potpune kontrole nad ovom situacijom - dodao je doktor.

Do Nove godine ćemo imati uočivljiji pad

Govoreći o tome do kada će sve ovo trajati, Tiodrović kaže da se zaravnjenje krive ne može očekivati pre polovine decembra.

- To znači u pravom tom smislu. Možda će doći i pre toga do smirivanja, ali zaravnjenje u pravom to smislu, ali i održavanje na visokom nivou će potrajti još neko vreme. To znači da ćemo moći da kažemo, to bi bilo već optimistično, da ćemo do Nove godine imati uočivljiji pad i smirivanje situacije i da uđemo u novu godinu u mnogo mirnijoj situaciji - istakao je Tiodorović.

Kada je reč o povratku normalnom životu, Tiodorović ističe da je to moguće tek kada stigne vakcina.

- Postoje naznake da ćemo je dobiti dosta brzo. Ali neće to biti količine kojima ćemo moći veliki broj ljudi da vakcinišemo, ali će po prioritetu. Spremni smo u potpunosti da takoreći da danas stigne vakcine znali bismo šta treba da radimo i kako bi se ona čuvala, transportovala i aplikovala - rekao je doktor.

Poručuje da moramo biti svesni da ćemo još sve ove mere morati da zadržimo.

- Ja očekujem da tamo negde do proleća mora da traje ceo sistem očuvanja ovih mera, vakcinacije i uz tu vakcinaciju i podizanje kolektivnog imuniteta moći ćemo da stignemo do jedne potpuno kontrolisane situacije - naglasio je Tiodorović.

Na pitanje hoće li zdravstveni sistem izdržati, Tiodorović kaže da je kadar najveći problem.

- Sve ostalo se može obezbediti, država je tu učinila mnogo. Ali ono što je veoma teško i što se ne stvara preko noći, za šta treba vremena to su kadrovi – lekari, medininske sestre, tehničari. Moramo da očekujemo da će tu biti još problema, ali mislim da se zdravstveni sistem bori herojski i u veoma teškim uslovima - zaključio je Tiodorović.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.