Još nema predloga za akcize

BEOGRAD, 10. marta 2011. (Beta) - Ministarstvo finansija Srbije još nije pripremilo konačni predlog ujednačavanja akciza na gorivo iz uvoza i domaće proizvodnje koji će vladi dostaviti na usvajanje, rečeno je danas Beti u tom ministarstvu.

Skupština Srbije je krajem 2010. godine usvojila je amandman Socijalističke partije Srbije na Zakon o akcizama kojim su akcize na gorivo iz uvoza povećane više nego na gorivo koje proizvodi Naftna industrija Srbije. Izmene su stupile na snagu 1. januara 2011.

Evropska komisija je ocenila da je tim izmenama prekršen Prelazni trgovinski sporazum izmedju EU i Srbije i preporučilo da usklade akcize na gorivo iz uvoza i domaće proizvodnje.

Naftna industrija Srbije saopštila je da je saglasna sa stavom predstavnika Vlade Srbije da se nadje rešenje koje neće biti na štetu uvoznika naftnih derivata, ali neće oštetiti ni tu kompaniju koja još nije u mogućnosti da proizvodi gorivo evro kvaliteta.

Od 1. januara akciza na motorne benzine povećana je za 0,3 dinara po litru, sa 44,7 na 45 dinara, a na dizel goriva za 4,53 dinara po litru, sa 30,47 na 35 dinara.

Pogledajte još