Većina za EU i protiv NATO

BEOGRAD, 13. decembar 2007. (FoNet) - Građani Srbije iskazuju snažnu proevropsku orijentaciju, i njih 69 odsto je za to da država postane članica Evropske unije, ali su mnogo rezervisaniji prema NATO, jer je protiv ulaska u taj savez 55 odsto, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije "Medijum galup"

Svega 28,2 odsto građana je za potpune evroatlantske integracije, uključujući i EU, Partnerstvo za mir (PZM) i NATO, pokazalo je istraživanje, napravljeno za potrebe Atlantskog saveta Srbije na uzorku od 1.000 punoletnih građana, metodom "licem u lice".

Dodatnih 20,1 odsto podržava članstvo u PZM i EU, ali se protivi članstvu u NATO, 31 odsto je i protiv NATO i PZM, ali za EU, a 10,8 odsto je protiv svih oblika evroatlantskih integracija.

Za to da Srbija postane članica EU izjasnilo se 69 odsto ispitanika, 16 odsto je protiv, dok 15 odsto nije dalo odgovor

Pristupanje PZM podržava 48 odsto ispitanih, 32 odsto je protiv, a 20 odsto nije odgovorilo.

Za ulazak Srbije u NATO je 28 odsto ispitanika, 55 odsto je protiv, a 17 odsto bilo je bez odgovora.

Direktor "Medijum galupa" Srbobran Branković rekao je da raspoloženje građana prema integrativnim procesima varira u zavisnosti od pritiska međunarodne zajednice na Srbiju i unutrašnjopolitičke stabilnosti.

On je precizirao da je u poslednje 2,5 godine najviši nivo podrške ulasku Srbije u EU bio 76 odsto, a najniža 57 odsto, dok je najveća podrška pristupanju NATO bila 32 odsto i najnizza 22 odsto.

Kako je objasnio Branković, strahovi građana su "jedna od ključnih determinanti političkog ponašanja", i na njihov odnos prema evroatlantskim integracijama utiče i činjenica da je u u septembru, kada je istraživanje rađeno, čak 63 odsto ispitanika izrazilo strah od nastavka pritisaka Zapada na Srbiju.

On je dodao da je istraživanje pokazalo da se 62 odsto građana plaši da bi srpska nacija mogla da nestane.

Pogledajte još