Irina i Storm

Svirka Irine Kapetanović i njenog benda "Storm" u Bosni i Hercegovini se tretira kao prvorazredni rok događaj, i to s punim pravom. Dvadesetčetvorogodišnja Irina je, bez ozbiljnije konkurencije, najbolja i najharizmatičnija mlada pevačica koja se pojavila na ex-YU sceni u poslednjih nekoliko godina!

Nažalost, nekadašnja vokalna solistkinja bendova “Drugo stanje” i “Irina i VI” još uvek nije stekla adekvatnu popularnost u Srbiji, iako već nekoliko godina ima podršku izdavačke kuće “One Records”. Sjajan nastup Irine i "Storma" u maloj sali SKC-a pratilo je tek stotinak ljudi, koji su se pre “hedlajnera” zagrejali uz "Demether" i "Karizmu".

Nekoliko desetina fanova je u SKC došlo specijalno zbog nastupa "Demethera". Zrenjaninski simfo metal bend, koji promovisše novi album “Beautiful”, još jednom je pokazao da je u Srbiji dostojan sledbenik onoga što rade "Nightwish", "Within Temptation", "Sirenia" i mnoge druge grupe, uglavnom iz severozapadne Evrope. Kao što je i obično u bendovima tog profila, i "Demetheru" je glavni adut ženski vokal. Dunja Daurić (20) korača stazom koju je utabala Tarja Turunen – ima visoko muzičko obrazovanje, glas potpuno primeren ovom “podžanru” metala, ne može joj se ništa zameriti ni kad je u pitanju ponašanje na bini. Dunja – samo napred!

Na svirci ovog tipa pre 15 godina u centru pažnje bi bila "Karizma". Beogradski hard rok bend koji je krajem osamdesetih i početkom devedesetih objavio dva odlična albuma napravio je jako dugu pauzu. Na scenu se vratio tek 2005, reizdanjem drugog albuma, uz dve bonus pesme. "Karizma" je već overila Malu salu SKC-a pre dve godine, kao predgrupa "Osmom putniku". Dugo tapkanje u mestu moglo bi znatno da im oteža povratak na stare staze. Jelfan i dalje ima moćan glas koji ga je svojevremeno proslavio, “Vrati se”, “U snovima”, obrada Olivera Mandića “Ljuljaj me nežno” još uvek zvuće ubedljivo, ali krajnje je vreme da se bend oglasi potpuno novim albumom koji će, po svemu sudeći, označiti – ili trijumfalan povratak, ili definitivan odlazak u legendu.

Iako se broj posetilaca u međuvremenu čak i smanjio u odnosu na početak svirke, Irina i "Storm" su brzo pokazali zašto su oni glavni u celoj priči. Zadivljujuća je doza profesionalizma koju su sinoć ispoljili. “Sviraju kao da su na punoj Marakani”, čulo se u publici. Devojka iz Konjica i njen prateći bend iz Tuzle, ljubiteljima metala poznat iz nekih ranijih dana kao "Southern Storm", emitovali su ogromnu količinu pozitivne energije od prve, naslovne pesme sa zajedničkog prvenca “Početak kraja”. Uz predstavljanje novih pesama, u centru pažnje su bili hitovi sa dva albuma iz “Irina i VI” perioda, posebno “Sad se briše i blijedi” i sjajna rok balada “Mrazevi”, jedine dve Irinine pesme koje su se, zahvaljujući spotovima, ozbiljnije zavrtele u Srbiji.

Irina i "Storm" su sjajno koncipirali svirku, ubacivši nekoliko dobro poznatih klasika – između ostalih, “Whole Lotta Love”, “Hush”, “Whole Lota Rosie”, naravno i “Mercedes Benz”, pesmu koju je Irina obradila pre nekoliko godina.

Po završetku zvaničnog dela malobrojna, ali oduševljena publika je vratila Irinu i "Storm" ponovo na binu. Malo je falilo da se to desi i drugi put. Nešto pre dva sata iza ponoći svetla su se ipak upalila. 

Prvenstveno zahvaljući šarmu i glasu Irine Kapetanović, jedna nepretenciozna svirka u malom prostoru pretvorena je u odličnu rokenrol zabavu.

Milan Ćunković

Pogledajte još