Najznačajnija naučna dostignuća godine

NJUJORK, 14. decembar 2007. (FoNet) - Američki nedeljnik "Tajm", u saradnji sa kablovskom televizijskom mrežom CNN, objavio je listu 10 najvažnijih naučnih dostignuća ove godine, a na prvom mestu našlo se dostignuće japanskih i američkih naučnika u reprogramiranju ćelija kože, kako bi se ponašale kao embrionske bazične ćelije.

To bi moglo da umiri sve one koji se protive uništavanju ljudskih embriona u eksperimentisanju sa ćelijama, koje obećavaju lečenje mnogih, danas neizlečivih bolesti. U septembru  je objavljena prva kompletna genetska mapa jednog ljudskog bića.

Britanski naučnici uspeli su da odgaje tkivo ljudskog srčanog zaliska i nadaju se da će uskoro odgajiti čitav zalistak.

U astronomiji, otkrivene su tri nove planete van sunčevog sistema. Kinezi su iskopali skelet ogromnog dinosaura nalik na pticu, a u peščanom dnu Atlantika, kraj severne obale Islanda, pronađeno je najstarije živo biće - 405 godina stara školjka.

Nešto ranije, analiza lobanje, otkrivene 1952. godine u Južnoj Africi, poduprla je teoriju da je moderni čovek potekao iz subsaharske Afrike.

Tokom ove godine snimljena je do sada najsjajnija eksplozija jedne zvezde. Na raznim mestima na zemlji i u morima otkriveno je oko 700 novih vrsta živih bića. I najzad, u najvažnija naučna otkrića ove godine "Tajms" i CNN ubrojili su i pronalazak kriptonita u Srbiji - minerala idetničnog sastava kao zamišljeni mineral iz stripova o Supermenu.

Pravi mineral nazvan je jadarit, po mestu na kome je pronađen.

Pogledajte još