PREČESTO KORIŠĆENI: Lista reči i izraza koje bi trebalo "proterati" iz upotrebe

Sigurno smo već svi oguglali na fraze kao što su "godina bez presedana", "u ovim izazovnim i teškim vremenima", "mere opreza", "zajedno smo u ovome". Sve su to fraze koje je Univerzitet u Mičigenu stavio na listu reči i izraza koje treba što pre proterati iz upotrebe.

U svom tradicionalnom godišnjem pregledu, Državni univerzitet u Mičigenu je objavio listu za 2021. godinu reči i izraza koje se prekomerno koriste, do te mere da postaju neiskrene, beskorisne ili prosto, kliše. Ispostavilo se da su sve reči i fraze došle zajedno sa pandemijom Kovida-19.

- Ne bi trebalo nikoga da iznenadi da na ovogodišnjoj listi dominiraju reči i izrazi povezani sa Kovidom-19 - napominje Piter SatmariLista prognanih reči odražavala je sliku vremena počev od sredine sedamdesetih, a ovogodišnji "cajtgajst" je: Svi smo zajedno u ovome da se zabrane izrazi poput "svi smo zajedno u ovome". Da budemo jasni, Kovid-19 jeste bez presedana u pustošenju i uništavanju života, ali i tako preterana upotreba fraze "bez presedana" kako bi se stvari objasnile, mora da nestane - dodaje Satmari.

- U najmanju ruku, nadamo se da će ova lista pomoći makar da se "zaravni kriva", što se takođe našlo na listi nominovanih izraza. Nadamo se da ta "nova normalnost" - još jedan kandidat - više neće naći na listi za narednu godinu - kaže predsednik komisije Rodni S. Hejnli.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još