Dim iznad trećeg reaktora Fukušime 1, radnici evakuisani

FUKUŠIMA, 21. marta 2011. (Beta) - Sivi dim se od jutros uzdiže iznad trećeg bloka nuklearne centrale Fukušima 1 u Japanu, zbog čega su iz nje evakuisani radnici, a uzrok pojave dima se utvrduje, javila je američka agencija Asošijeted pres (AP).

"Trenutno utvrdjujemo uzrok dima", rekao je novinarima u Tokiju zvaničnik nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama.

Dim izlazi iz bazena za skladištenje upotrebljenih šipki nuklearnog goriva, rekao je portparol kompanije Tokio elektrik pauer koja upravlja centralom Fukušima 1.

Zbog ove nevolje, javljaju se bojazni u vezi nivoa vode u bazenu, to jest od oslobadjanja još veće količine radioaktivnog zračenja. Tokom vikenda, u jezgru trećeg reaktora je došlo do iznenadnog rasta pritiska, što je zvaničnike centrale takodje uzbunilo.

Centrala Fukušima 1 pretrpela je 11. marta tešku havariju usled razornog cunamija koji je opustošio severoistočnu obalu Japana. Sistemi za hladjenje izbačeni su iz stroja, pa je na reaktorima dolazilo do požara, eksplozija i oslobadjanja radioaktivnih materija.

U toku su napori da se oštećena centrala stabilizuje, a, kako jutros javlja britanski Bi-Bi-Si (BBC), struja je do sada vraćena u tri od šest reaktora. Medjutim, prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za atomsku energiju (IAEA), sistemi za hladjenje još nisu reaktivirani.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.