Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju SRJ

BEOGRAD, 24. marta 2011. (Beta) - Dan sećanja na stradale u NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1999. biće u četvrtak obeležen polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomen obeležja poginulim pripadnicima vojske, MUP-a i građanima.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac položiće venac na spomenik stradalima u NATO bombardovanju ispred Galerije Narodnog muzeja u Vranju. On će, pre toga, u kasarni 1.300 kaplara u tom gradu razgovarati sa članovima porodica palih boraca.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić položiće venac na spomenik palim pripadnicima Vojske Srbije na brdu Straževica u Rakovici.

Pomoćnik ministra rada i socijalne politike Miro Čavaljuga u beogradskom parku Tašmajdan položiće venac na Spomenik deci poginuloj tokom NATO bombardovanja.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas položiće cveće na spomenik "Zašto?" u Tašmajdanskom parku i odati poštu poginulim radnicima Radio-televizije Srbije.

Predstavnici gradskih vlasti Beograda položiće cveće i na grob devojčice Milice Rakić na batajničkom groblju, kao i na spomenik stradalim vojnicima Gardijske brigade i pacijentima KBC "Dragiša Mišović".

U selu Jakovu, u opštini Surčin, povodom godišnjice početka bombardovanja, jedna ulica dobiće ime poručnika Željka Savičića, koji je stradao u aprilu 1999. godine kada je NATO bombardovao njegov radarski položaj.

Godišnjica početka bombardovanja biće obeležena i u Kosovskoj Mitrovici gde će, na Trgu Šumadija, biti održan miting "Zajedno za Srbiju", koji je usmeren protiv nasilnog pokušaja integrisanja severa Pokrajine.

Fond "Slobodan Jovanović" će u zadužbini Ilije M. Kolarca održati tribinu "NATO bombardovanje Srbije 1999. godine: Šta se nikada ne sme zaboraviti?".

Na današnji dan pre 12 godina počeli su vazdušni napadi NATO-a, koji su trajali 78 dana i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo izmedju 1.200 i 2.500 ljudi.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.