NOVI KRALJ LAVOVA: Mladunče Simba rodilo se iz sperme uginulog Mufase

Zoološki vrt u Singapuru nedavno je proslavio rođenje prvog mladunčeta lava dobijeno veštačkom oplodnjom.

Nažalost, mali Simba nikada neće moći da upozna oca Mufasu, zato što je lav zbog starosti morao da bude uspavan ubrzo posle veštačke oplodnje.

Simba je Mufasin sin jedinac.

Pošto zbog velike agresivnosti Mufasa nikada nije uspeo da se pari, iz zoološkog vrsta su odlučili da mu produže porodično stablo na neuobičajen način - pomoću savremene medicine.

Pošto je od Mufase uzet uzorak sperme, morali su da ga uspavaju - lav je imao 20 godina i nadživeo je svu braću i sestre za šest do deset godina.

Mufasa je patio i od atrofije.

Zbog toga je za stručnjake iz zoološkog vrta primarno bilo da izvrše eutanaziju, a spermu su prikupili usput.

- Sperma je uzeta dok je Mufasa bio pod anestezijom, kako bismo osigurali da ostavi potomstvo.

Čini se da je Simba povukao na oca - ima samo tri meseca, a već je jak i energičan.

Simba, koji je kao i njegov otac dobio ime prema junaku Diznijevog animiranog filma "Kralj lavova", rođen je još u oktobru, ali su iz zoološkog vrta čekali pre nego što su objavili vest.

Njegova majka, lavica Kajla, imala je zapaljenje mlečnih žlezda, zbog čega je Simba morao da sisa na flašicu, ali je ostao u bliskom kontaktu sa njom.

Iz Centra za brigu o zdravlju divljih životinja pri singapurskom zoološkom vrtu kažu da je mladunče "zdrav i radoznao mali lav", a najviše voli lopticu od ratana sa kojom se igra.

- Počeli smo da mu dajemo manje količine sirovog mesa, dok i dalje sisa, a veći deo dana provodi zabavljajući se igračkama koje treba da mu pomognu u razvoju - dodaju iz Centra.

Iz zoološkog vrta ističu da su Mufasini geni, koji su sada preneti na Simbu, "od velikog značaja za genetsku raznovrsnost i održivost afričkih lavova u zoološkim vrtovima".

Simba je jedan od najmlađih predstavnika vrste lavova koja je na ivici da postane ugrožena, pokazuju podaci Međunarodne unije za očuvanje prirode.

Izvor: BBC News na srpskom
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još