MASKNE - NOVI PROBLEM OSETLJIVE KOŽE: Kako sprečiti pojavu akni ispod maske?

Po svemu sudeći, maske će još izvesno vreme biti deo naše svakodnevice. Ipak, njihovo dugotrajno i učestalo nošenje stavlja kožu lica pred posebne izazove. Zbog maski, postali smo skloni iritacijama i aknama u donjem delu lica. Pošto su ovakve akne u direktnoj vezi sa nošenjem maski, bržebolje dobile su ime: maskne.

Ovome su posebno sklone osobe sa osetljivom kožom, one koje boluju od rozacee, atopijskog dermatitisa, kao i ljudi koji se već bore sa aknama i različitim alergijama. A da biste preupredili/sanirali pojava maskni, važno je da usvojite određena pravila – i kada je nošenje maske za lice i kada je nega kože u pitanju.

Znate li šta su maskne?

Ovaj pojam predstavlja spoj dve reči – maska i akna. Reč je o bolnim aknama koje se javljaju na nosu, bradi i obrazima, a posledica su učestalog i dugotrajnog pokrivanja lica maskom. Usled toga, koža ne može nesmetano da diše, a toplo i vlažno okruženje (prouzrokovano disanjem, govorom i znojenjem) predstavlja savršenu podlogu za razvoj bakterija, te i pojavu maskni.

Kako sprečiti akne ispod maske?

Važno je imati na umu da nije svejedno kakvu masku za lice koristite niti na koji način je održavate čistom. Kako biste rizik od pojave akni sveli na najmanju moguću meru, pridržavajte se ovih saveta...

Izbegavajte maske za lice napravljene od sintetičkih tkanina. Birajte one lagane, od prirodnih materijala – nežnije su prema koži.

Ukoliko nosite hiruške maske, menjajte ih što ćešće – na svaka dva sata.

Radi dezinfekcije, mnoge maske dostupne na tržištu tretirane su formaldehidom. Ukoliko ste alergični na ovu hemijsku supstancu, pri kupovini maske, nemojte to izgubiti iz vida.

Za održavanje čistoće višekratne maske koristite blage deterdžente – oni jači mogu prouzrokovati osip, svrab i crvenilo. I perite je što češće jer ulja koja koža luči, kao i sline i znoj koji se nakupljaju na maski, mogu biti glavni krivci za pojavu maskni.

Izbegavajte upotrebu šminke ispod maske. Ona može da zapuši pore i učini kožu nečistom.

Svako veče temeljno očistite lice kako biste uklonili sve nečistoće i ostatke znoja.

Na koji način tretirati maskne?

Eksperti se slažu da je doslednost u nezi, kao i primena određenih pravila i preparata, ključ uspeha!

Nemojte cediti niti dirati maskne. To bi moglo prouzrokovati više štete nego koristi!

Kada je čišćenje lica u pitanju, oslonite se na blage formule koji dubinski čiste pore. Izbegavajte one koji u svom sastavu sadrže retinoli i alkohol.

Uvrstite u svoju rutinu nege laganu, hidratantnu kremu koja će nadoknaditi izgubljenu vlagu.

Potrudite se da stvorite barijeru između kože i materijala od kog je maska sačinjena. U toj misiji oslonite se na vazelin ili kremu sa cink oksidom.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još