DUGO PUTOVANJE: Posle 53 godine izgubljen novčanik vraćen vlasniku

Novčanik koji je mornarički meteorolog Pol Grišam izgubio posle jednogodišnjeg boravka u stanici na Antarktiku, posle 53 godine je stigao na njegovu kućnu adresu u San Dijegu.

U oktobru 1967. godine meteorolog mornarice Sjedinjenih Država, Pol Grišam otputovao je na Antarktik gde je radio kao prognostičar vremena pri naučnoj stanici i aerodromu na ostrvu Ros. Posle 13 meseci službovanja na "Ledu" vratio se svojoj porodici, ali bez novčanika.

Posle 53 godine, danas već 91-godišnjem Grišamu, poštom je stigao davno izgubljeni novčanik koji je pronađen iza ormarića tokom rušenja zgrade na polarnoj stanici Mekmardo, najjužnijoj ljudskoj naseobini na planeti.

U kožnom braon novčaniku nalazila se Grišamova mornarička legitimacija, vozačka dozvola, poreska izjava, recept za spravljanje kalua likera i još nekoliko stvarčica koje samo takozvani "ledeni pacovi" koji su radili na ovakvim stanicama mogu da znaju čemu služe.

Tu se našla i priznanica za kauciju za pivske flaše, priznanica o novcu koji je poslao ženi, a koji je zaradio igrajući poker sa kolegama na stanici, kao i kartica sa instrukcijama kako se ponašati u slučaju atomskog, biološkog ili hemijskog napada.

U novčaniku nije bilo novca jer na meteorološkoj stanici na Južnom polu nije imao gde da ga potroši.

Smeđi kožni novčanik stigao je poštom u dobrom stanju, ali ovoj pošiljci je prethodila višedecenijska prepiska što imejlom, porukama na Fejsbuku i pismima kako bi se utvrdilo gde se nalazi vlasnik novčanika.

Posle 53 godine Grišam priznaje da se i ne seća da je izgubio novčanik na kontinentu koji naziva "Led", ali je zahvalan svima koji su uložili toliko truda da mu ga vrate.

Prisećajući se tog vremena koje je proveo na Antarktiku, Grišam naglašava da je to bilo 13 neobičnih, nezaboravnih i ponekad dosadnih meseci, koje najviše pamti po neprekidnoj prehladi. Prosečna dnevna temperatura je bila minus četiri, ali je tokom njegovog boravka u zimskim mesecima padala i do minus 19.

- Recimo, ako bih limenku sode ostavio napolju na stepenicama i ako ostane duže od 14 minuta, već bi se zaledila i pukla - seća se Grišam.

Odrastao u Daglasu u državi Arizona, Pol Grišam se prijavio u mornaricu 1948. godine. Počeo je kao tehničar u meteorološkoj stanici, a zatim je prešao u vremensku prognozu, a u čin poručnika je unapređen na Antarktiku. Posao ga je odveo i na dežurne mornaričke meteorološke baze na Gvamu, Havajima i u Japanu, a dva puta je služio i na nosaču aviona na Pacifiku.

Službu na Antarktiku Grišam je dobio u okviru "Operacije dubokog zamrzavanja", u kojoj je mornarica davala logističku podršku civilnoj naučnoj zajednici na Južnom polu. U to vreme bio je oženjen i imao je dvoje male dece.

Penzionisao se 1977. godine, a posle ženine smrti, 2003. se preselio kod sadašnje supruge u San Dijego.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još