fbpx

Heroji

Muzička komedija „Heroji” o pokušaju malog čoveka da bude pisac istorije, u režiji Slavenka Saletovića, a po tekstu Predraga Perišića, najnovija je predstava Pozorišta na Terazijama.
Predstava, koja je inspirisana romanom Vladimira Vojnoviča “Život i priključenjija vojnika Čonikina”, sigurno će vas zasmejati, ako pristajete na stereotipe o radnim i lepim Nemcima i uglavnom, uz po neki izuzetak, lenjim Srbima. Jedno selo je zavidno na drugo, bistri se politika uz obavezno “srpsko” – što da su oni bolji od nas.
U selo kroz čiji šljivik, ako idete pravo, put vodi u Afriku, a ako skrenete u Aziju, tokom Drugog svetskog rata, o Božiću, zalutaju tri mlada nemačka vojnika. Zabasaju u kuću Radovana, vrednog seljaka, visprenog duha i izraženih moralnih načela. Sprijatelje se sa seljacima i  reformišu selo. Selo dobije struju, školu, ali nevolje nestaju kad se rat zarši. Prema ocenama novih vlasti, selo čiji su žitelji pismeni i imaju struju sigurno je već u komunizmu. Radovan kojeg sjajno tumači Milenko Zablaćanski, ne zna šta je to komunizam, ali zna da je istorija, kako se kaže, “kurva” koju pišu pobednici. Zabavan komad završava se dozom gorčine.
Vratićete se u vreme mentaliteta zavisiti i straha i svem tom ćete se smejati. Čućete već pomalo zaboravljene pesme heroja socijalističkog rada, ali i Lili Marlen.
U predstavi igraju i Elizabeta Đorevska (Radovanova žena), Jelena Jovičić, Ivan Bosiljčić, Vuk Saletović, Miroljub Turalija.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.