Marihuana postaje "novi Aspirin"?

Nakon brojnih slučajeva u kojima su bolesnici s rakom, ili nekim drugim oblikom bolesti koja uzrokuje jake bolove, od suda tražili dozvole za korištenje kanabisa u medicinske svrhe, konačno dobra vest - naučnici su ovih dana objavili kako su otkrili način na koji se THC može iskoristiti za ublažavanje bolova, ali bez popratnih nuspojava koje su zakonom kažnjive, prenosi "io9".

Poseban, nehalucinogeni oblik THC-a tako bi mogao postati "novi Aspirin", odnosno univerzalni lek protiv bolova. Tim predvođen fiziologom Li Zhangom otkrio je da THC utiče na nekoliko različitih delova nervnog sisitema, pa tako i na deo zvan inhibitorni glicinski receptori (GlyRs).

Pomenuti receptori pomažu u regulaciji neuromotorne aktivnosti, osećaja bola, opuštenosti mišića i teskobe, pa rešenje vide u sintetizovanju oblika THC-a koji bi uticao isključivo na GlyRs receptore, što znači da bi unošenje u organizam pomagalo pri ublažavanju bola, bez da se pacijent oseća "napušeno".

Članak o uspehu dr. Zhanga objavljen je i u časopisu Nature Chemical Biology:

"Kanabis se sastoji od oko 400 hemijskih komponenti - mnoge od njih pomažu u olakšavanju hroničnog bola, epilepsije, depresije i grčeva u mišićima uzrokovanih multiplom sklerozom. Glavni psihoaktivni sastojak kanabisa, THC, ipak ima i neželjene posledice, koje je potrebno eliminisati."

Lekovi poput Aspirina i Ibuprofena, iako uspešni u borbi s glavoboljom, ponekad loše deluju na želudac, pa bi modifikovani THC uskočio kao zamena. Tim je ovaj spoj nazvao "nepsihotropni kanabinoidi", a ukoliko nastave da nižu ovakve uspehe, mogli bi da olakšaju život mnogim pacijentima koji se nadaju legalnoj upotrebi medicinske marihuane.

Izvor: Index portal

Pogledajte još