Povratak dobre stare pijavice

VAŠINGTON, 27. decembar 2007. (FoNet) - Pijavice krvopije, hiljadama godina korišćene u tradicionalnoj medicini gotovo svih naroda, ovih dana su dobile zeleno svetlo američke vlade da se koriste kao terapija u lečenju kožnih oboljenja i za regulisanje cirkulacije krvi - saopštile su nadležne službe.

Administracija za hranu i lekove (FDA), vrhovna institucija vlade za izdavanje dozvola za proizvodnju, ali i uvoz hrane i medikamenata, odobrila je zahtev francuske firme "Ricarimpex SAS" za plasman pijavica u medicinske svrhe. Ova kompanija već 150 godina gaji i prodaje pijavice.

Lekari, ali pre njih i narodni iscelitelji, koristili su ove neugledne, ljigave crne vodene crve za "puštanje krvi" pacijenata obolelih od čitave skale bolesti - od glavobolje, preko tromboze krvnih sudova, do artritisa i gihta. Na vrhuncu slave pijavice su bile sredinom 19. veka.

Danas lekari širom sveta koriste pijavice da odstrane podlive krvi ispod kože pacijenata koji su pretrpeli velike opekotine ili da, rastvaranjem ugrušaka krvim u krvnim sudovima, uspostave normalan krvotok i tako obolelog spasu moždanog ili srčanog udara.

Pijavice su posebno korisne prilikom hirurških zahvata, kad se vrši spajanje odsečenih delova tela, kao što su prsti ili uši - naglašavaju u francuskoj firmi. U isto vreme, pijavice su nezamenljive u obnavljanju krvotoka posle obavljenog bajpasa.

FDA je saopštila da je prihvatila mišljenje lekara da je pijavica "medicinsko sredstvo".

Međutim, uzgajanje i prodaju odobreno je francuskoj firmi posle pribavljanja stručnog mišljenja američkih hematologa, konsultovanja medicinske literature i dokaza i preporuka o dosadašnjim uspešnosti pijavica u lečenju koje je priložila francuska kompanija.

Pogledajte još