VATIKAN U KRIZI: Budžetski troškovi najniži u novijoj istoriji Svete stolice

Pošto je Papa Franja nedavno usvojio budžet Svete stolice za ovu godinu koji predviđa deficiti od najmanje 50 miliona evra, sekretar za ekonomiju Vatikana, Huan Antonio Guero Alves je saopštio da su budžetski troškovi Svete stolice za 2021. godinu najniži u njihovoj novijoj istoriji.

Vatikan krizu izazvanu kovidom-19 vidi kao uzrok restriktivnog budžeta u kome su prihodi prošle godine bili već mnogo manji nego 2019. Za ovu godinu očekuje da će biti čak 30 odsto niži.

Oko polovine vatikanskog budžeta čine troškovi za personal, ali papa Franja ne želi otpuštanja. Umesto toga, uvedene su restrikcije u troškovima za konsultacije, sastanke, konferencije, putovanja, renoviranja...

Vatikan, najmanja džava sveta, se za svoje prihode oslanja na kombinaciju donacija, privatnog preduzetništva i investicija. Ekonomija Vatikana obavijena je ipak u celini velom tajne, što posebno važi za privatnu Vatikansku banku osnovanu 1942. godine. Ta banka je, ipak, bila više puta poprište finansijskih skandala, od kojih se poslednji, kada je njen predsednik optužen za proneveru 50 miliona evra, dogodio pre tri godine.

To je podstaklo papu Franju da sprovede reforme u pravcu veće transparentnosti.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još