UKUSAN I ZDRAV: Japanski krompir – novi izvor mladosti?

Nije strano da se super hrana sve više koristi u svrhu lepote i održavanja dugovečne mladosti...

Međutim, kada smo čuli da popularna zvezda Olivija Mun svakodnevno konzumira japanski krompir kako bi održala lepotu, ostali smo na trenutak zapanjeni. Ipak, uspeli smo da saznamo zašto je baš ova namirnica dobra za državanje lepote, ali i svakodnevnu upotrebu u ishrani.

Ovaj ljubičasti krompir potiče iz Japana, ali se gaji i u drugim delovima sveta. Ima teksturu sličnu bamiji i može se pripremati na razne načine, poput klasičnog krompira. Olivija Mun, od koje je i počeo ovaj trend, je otkrila da ona japanski krompir prirpema tako što ga prži na malo maslinovog ulja sa dodatkom cimeta, nakon čega ga jede kao desert. Ali, da li će jedna ova namirnica dnevno uspeti da nam da holivudski sjaj?

Japanski krompir je bogat vlaknima koji popravljaju varenje i pomažu telu u oslobađanju od toksina i smanjuju upalne procese - što je dobro za kožu. U ovom povrću se nalazi i velika količina vitamina C koji štiti kožu od toksina i spoljnih zagađenja kojima smo izloženi i koji povećava lučenje kolagena. Pored toga sadrži i dosta vitamina A (skoro 400 % od potrebnog dnevnog unosa), a poznato je da on utiče na obnavljanje ćelija i sprečavanje pojave akni.

I nakon svega ovoga, zaključak je da japanski krompir nije "čarobna pilula" koja u trenutku čini da vaša koža postane savršena. Ono što jedete je samo deo slagalice za lep izgled, pa je zato potrebno da pored vođenja računa o ishrani i konzumiranju super hrane, promenite i način života što uključuje i više vode, svakodnevnih aktivnosti, dobar san i manje stresa.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još