Berluskoni preti tužiocima

MILANO, 09. april 2011. (FoNet) - Prvi dan suđenja je trajao samo sedam minuta i pravi početak procesa je odložen ili zakazan tek za kraj maja, a to je samo jedan u nizu procesa protiv premijera Italije.

Slobodna Evropa izveštava da se u narodu o ovome može čuti svašta.

Odluka je doneta u odsustvu Silvija Berluskonija, a nije bila tu ni Rubi, marokanska prostitutka sa kojom je, prema optužnici, premijer imao seks dok je bila maloletna. Njemu se sudi i za zloupotrebu službenog položaja.

Premijera čekaju i druga suđenja koja je tokom proteklih godina uspevao da spreči, na primer za podmićivanje advokata tokom procesa protiv njegovog medijskog koncerna. Čeka ga i suđenje za kršenje zakona o porezu u prodaji prava na filmove, pri čemu je, navodno, na crno zaradio najmanje 470 miliona evra.

A tu je i stara optužnica za veze sa mafijom u cilju uticanja na politiku i pravosuđe. Berluskoni ima svoje verne pristalice koje su takođe došle pred Palatu pravde da bi mu pružili podršku.

Vođa te grupe i organizator mitinga podrške premijeru, Đovani Espozito, kaže: "Ovo je lov na Silvija. Oni koji žele da ga ruše, to treba da pokušaju na izborima. Ovo nije način".

Sam Berluskoni je ranije uspevao da se izvuče iz škripca ostajanjem u pozadini, ali sada se ponaša ofanzivnije. Pre suđenja, on je najavio: "I dalje ću vladati, ali ću se i braniti. Ovaj put ću reći svim Italijanima ko su ove sudije, a u novinama, na televiziji i u plenumu, nateraću moje tužioce da se stide".

No, 74-godišnji plejboj je do sada samo pokazao da ume da izgubi živce, kao nedavno u televizijskoj emisiji u kojoj se o njemu vrlo kritički govorilo. Ne samo o njemu, već i o 26-godišnjoj Nikol Mineti, koja se profesionalno bavila dentalnom higijenom, dok prošle godine uz Berluskonijevu podršku nije postala - poslanik regionalnog parlamenta Lombardije.

On je pozvao televizijski studio i u direktnom telefonskom uključenju rekao da upravo gleda jednu odvratnu emisiju čije vođenje je užasno, prljavo i skaradno. Dodao je da je Minetijeva jedna divna osoba za razliku od prostitutki pozvanih u studio. Voditelj ga je potom nazvao nevaspitanim i siledžijom.

Sporna Nikol Mineti je samo jedna od osoba koje se suđenje Berluskoniju i te kako tiče, jer je upravo ona optužena da je birala i kontrolisala devojke koje su dolazile na divlje "bunga-bunga" žurke kod "tatice Berluskonija". Premijeru neće biti lako. Za sudijskim pultom sedeće - tri žene.

Pogledajte još