Guano Apes

Oni su energični, dobro sviraju, predvodi ih fantastičan vokal i imaju nekoliko hitova bez kojih se provod u pravim beogradskim rok klubovima ne može ni zamisliti. Ima ljudi koji za njih, nažalost, nisu ni čuli, ali ima i onih koji su sa oduševljenjem čuvali karte koje su kupili za ovaj koncert. Oni su – Guano Apes.

Ova četvorka iz Nemačke nastala je još 1994. godine, i sa puno uspeha svirali su do pre 6 godina, kada su napravili „oproštajnu turneju“. Srećom, nije im trebalo mnogo da shvate da treba opet da rade zajedno, pa su se pre dve godine vratili na evropske bine, a zatim snimili i album „Bel Air“, koji promovišu i na ovoj turneji.

Za sve one koji su se pitali „Zašto u Areni?“, jer je to ipak preveliki prostor za takav bend, organizatori su osmislili zanimljivu „postavku“. Bina je postavljena na južni (širi) deo hale, a ostatak Arene bio je „sakriven“ iza dugačkih zavesa. Tako je prostor bio potpuno prilagođen i broju posetilaca, ali i atmosferi koju ovakva svirka zahteva.

Nakon zagrevanja uz grupu Rare, i sa samo 15 minuta zakašnjenja, Henning Rümenapp, Stefan Ude, Dennis Poschwatta i Sandra Nasić izašli su na scenu uz očekivani aplauz i oduševljenje. Svirku su započeli prvim singlom sa najnovijeg albuma, pesmom "Oh, What a Night".



Sandra, Hrvatica poreklom, pozdravila je publiku i na svom maternjem jeziku
. Ženstvenija nego ikad, vidno izmenjenog „stila“, od alternativne pevačice pretvorila se u pravu rok „ikonu“. Šarmantna i komunikativna, uspevala je od početka da privuče pažnju i scenskim nastupom i svojim fantastičnim vokalom! Neobično je kada žena može na tako dobar način da iznese zvuk koji Guano Apes „guraju“ od početka svoje karijere, a ona to radi bez greške! Bez sumnje, ogroman deo njihovog uspeha, pored dobrih pesama, „zaslužila“ je baš ona!

Uprkos prilično „problematičnom“ zvuku u prvom delu svirke, atmosfera se brzo zagrevala uz „You Can't Stop Me“, „Quietly“, „Sunday Lover“, „Sing That Song“, „No Speech“, „When the Ships Arrive“, „Pretty in Scarlet“, „This Time“, „Fanman“...

Zbog aktuelne situacije u Japanu mislili su da ne treba da sviraju obradu „Big in Japan“, ali su se predomislili, jer je to njihov način da ih podrže. Učini su to i ovog puta, uz ovacije beogradske publike.

Sandra je u međuvremenu bila i „zaprošena“, pa je bilo i smeha u publici, dok je od oduševljenog fana tražila prsten. A od svih momaka u publici je tražila da se skinu, kada je poželela da vidi „Underwear“... Zatim smo čuli i „She's a Killer“, a regularni deo koncerta usledio je posle toga... Prebrzo, nakon samo sat vremena...

(old_image)

Open Your Eyes“ je hit koji ih je proslavio, a izdali su ga na prvom albumu „Proud Like a God“. Vrištanje, aplauzi i potpuno „ludilo“ u publici, nekoliko hiljada ruku u vazduhu, bili su potpuno očekivana slika... Sandra je sišla i u publiku... prava pesma za tako nešto! Srećom, ovo nije bio kraj. Momci su odsvirali odličan instrumental, kada se Sandra vratila čuli smo i „All I Wanna Do“

Sad kada se udam, moraću da budem domaćica... Evo, skuvaću nešto lepo... Poslednji „obrok“ za večeras...Šta mislite koji?“ Uglas su svi „pogodili“ da se radi o pesmi “Lords of the Boards“, koja je napravila fantastičnu atmosferu za kraj i vrunac ovog koncerta.

Možda je kratko trajao ovaj „ugođaj“, ali kada se toliko energije skupi na jednom mestu, čini se sasvim dovoljnim... Naviknuti da sviraju u manjim prostorima, pred manje ljudi, bili su oduševljeni prijemom naše publike, pa ostaje nada da će poželeti uskoro ponovo da „svrate“. Njihovi fanovi u Srbiji će to sigurno podržati!

Tekst: Ljiljana Zdravković
Foto: Andrijana Rmuš

Pogledajte još