Kako protiv kijavice

Neprijatna, ali ne i opasna – kijavica. Ali oprez, nakon kijavice može da usledi upala sinusa. Ipak, inhaliranjem i konzumiranjem kokošje supe upala se može sprečiti, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer. Kada se usled kijavice u nosu nakupi šlajm, dolazi do zatvaranja uskih prolaza koji vode do sinusa, vazduh više ne cirkuliše i počinju da se sakupljaju virusi i bakterije. 

Kao znak odbrane, naš imuni sistem šalje fagocite (ćelije žderače) koji treba da suzbiju bakterije. Tada se često javlja tečnost iz oštećenih ćelija sluzokože, koja ne može da otiče, što dovodi do upale sinusa – sinusitisa. Simptomi su: bolan osećaj pritiska u delu kostiju na licu ili iznad očiju, koji se pojačava prilikom naginjanja napred. Sve to često je praćeno i povišenom telesnom temperaturom. 

Kada praznite nos, pogrešno je prazniti obe nozdrve istovremeno, jer postoji opasnost da se sekret iz nosa natera u sinuse i tamo prouzrokuje infekciju. Ispravno je zatvoriti jednu nozdrvu dok praznite drugu. Ukoliko je nos zapušen, Bankhofer preporučuje korišćenje spreja sa slanom vodom. Redovno inhaliranje jača disajne puteve što obezbeđuje bolju odbranu od kijavice. Za inhaliranje stavite 15 kapi tinkture od eukaliptusa u dva litra ključale vode i udišite paru deset minuta. 

Takođe, korisno je uzeti glavicu crnog luka, očistiti i iseći na kocke, prokuvati u dva litra vode i udisati paru. A stari lek je kokošja supa: jedite svaki dan tanjir kokošje supe. Mikroelement cink, vezan za aminokiselinu histidin, aktivira imuni sistem.

Compress

Pogledajte još