BINA - Izložba „BETA_Enough is enough“ u Kolektivu arhitekata

Rumuni među nama

Izložba „Dosta je bilo“ (Enough IS Enough), koju su uredile kustoski tim arhitekte Anca Cioarec Brindusa Tudor i Ilka Rubi. Ilka Rubi je urednica i kustos u Berlinu. Zajedno sa svojim partnerom Andreasom Rubijem, Ilka je osnovala kancelariju koja se bavi arhitektonskom komunikacijom i Rubi Press - izdavačku kuću koja se fokusira na arhitekturu, umetnost i druge kulturne prakse uključene u prostornu proizvodnju.

Anca Cioarec i Brindusa Tudor - Stardust Architects  traže poetična iskustva u procesu dizajniranja, iz želje za usporavanjem automatizacije upotrebe predmeta, prostora, predlažući trenutke mira, prisustva ili razmišljanja. Izložba predstavlja na desetine projekata - lokalnih i međunarodnih - koje su izradili arhitekti kojima nije bilo dovoljno da čekaju rešenja „od vrha nadole“ i pronašli su sopstveni načini korišćenja onoga što već postoji. Njihova dela ističu načine na koje se naša planeta može tretirati s poštovanjem i odgovornošću - prema životnoj sredini, ekonomiji i društvu u celini. Kroz izložbu će voditi gosti iz Rumunije, Beta tim.

 

„Smatramo da je neophodno da pogledamo ono što već imamo, da posmatramo inventar lokalnih resursa, ponovnu upotrebu napuštenih i neiskorišćenih zgrada, kako bi se pronašle metode koje će ih učiniti životnim, a rušenje da nam bude poslednja opcija; da se brinemo i održavamo i popravljamo pokvareno, ponovo bi trebalo koristiti postojeće, popraviti materijale, setiti se naših zanata i pokušati ih prilagoditi i dizajnu i procesu gradnje. A ako moramo ponovo da gradimo, od početka, cenimo eksperimentisanje i istraživanje novih materijala koji su dobri za životnu sredinu - tj. biorazgradivi, obnovljivi materijali“, izjavile su arhitekte Ilka Rubi, Anca Cioarec i Brindusa Tudor.

Šesnaesto izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA održava od 22. aprila do 20. maja 2021. godine u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Kulturnog centra Beograda. U fokusu ovogodišnjeg BINA programa je Beogradska škola stanovanja, koja svojom  širinom obuhvata brojne podteme.

Foto: BINA promo.

Pogledajte još