Cepteru IMT za 121 milion

Najvišu cenu ponudili konzorcijum Filipa Ceptera i slovenačka Strojna industrija. Najveća ponuda u metalskom kompleksu

Za kupovinu novobeogradske Industrije mašina i traktora (IMT) u restrukturiranju Tenderskoj komisiji stigle su ponude tri konzorcijuma, koje su otvorene juče. Najvišu cenu za 100 odsto društvenog kapitala ove firme, koja poseduje 35 hektara zemljišta na izuzetnoj lokaciji, dao je konzorcijum HASS−SIP, u kojem su "Houm art sels" i slovenačka Strojna industrija − 121,11 miliona evra, što je, inače, od početka privatizacije treća po vrednosti ponuda za firme u realnom sektoru, a najveća za onu u metalskom kompleksu. Investicionim programom do 2012. godine ovaj kupac bi uložio 10,270 miliona evra. Sudeći na osnovu toga što je svojevremeno "Houm art sels" za Filipa Ceptera kupio "Centrotekstil", moguće da je i ovog puta to slučaj. 

Konzorcijum "Neverfild limitid" i poljski "Pol mot varfarma" ponudio je 109,3 miliona evra i investicioni program težak 13 miliona evra, dok je najmanju cenu ponudio "Agri investment", konzorcijum u kojem je i MPC i jedna italijanska firma - "Adrijano Korsi". Jedan od poptisnika ove ponude je i Goran Novaković, bivši ministar energetike. Za razliku od prethodne dva, ovaj konzorcijum nije ponudio nikakav investicioni program, već bi to učinio tek nakon stručne tehničke analize koju bi obavili strani eksperti. Sva tri ponuđača su, inače, prihvatila obavezujući socijalni program. Tenderska komisija bi na sledećoj sednici trebalo da rangira ponuđače i sa prvorangiranim pregovara u narednih mesec dana. 

Nakon što su ponude otvorene, Nebojša Ćirić, predsednik tenderske komisije, izjavio je novinarima da su ponuđene cene za IMT realne i da je zadovoljan, a slično je rekao i Slobodan Petrović, generalni direktor IMT-a. On je dodao da su ponuđene cene iznad njegovih očekivanja, ali i da bi više voleo da je situacija obrnuta, odnosno da su mnogo veće investicije nego što će da plate IMT. Osim toga, rekao je i da se nada da će kupac nastaviti proizvodnju, koja je lane bila mala - samo 1.500 traktora i poljoprivrednih mašina, što je četiri odsto od najveće godišnje proizvodnje koju je IMT imao. Kada je reč o dugovima koje će kupac morati da plati, direktor Petrović je rekao da oni iznose između 25 i 28 miliona evra. U IMT−u je trenutno zaposleno 1.100 radnika i, prema obavezama iz minimalnog socijalnog programa, novi vlasnik u narednih godinu dana neće smeti nikoga da otpusti niti da im smanji plate, koje su oko 200 evra.

("Pregled")

Pogledajte još