Bugarska zbog zime prekinula izvoz struje

SOFIJA, 16. januar 2008. (FoNet) - Bugarska vlada odlučila je da zbog izuzetno oštre zime zaustavi dalji izvoz električne energije u Grčku, Srbiju i Makedoniju, saopštio je ministar za energetiku Petar Dimitrov, dodajući da stabilnost elektro-energetskog sistema nije ugrožena.

Direktor nacionalne elektro-energetske kompanije Ljubomir Velkov je precizirao da će izvoz biti potpuno obustavljen do kraja sedmice. Nije poznato kada će izvoz biti obnovljen, ali je sigurno da će neka ograničenja ostati da važe do kraja marta.

Velkov je izneo podatak da je ove zime potrošnja struje u bugarskim domaćinstvima porasla za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu.

Bugarska je jedina zemlja u regionu koja ima viškove, i to znatne, električne energije, koje izvozi u Grčku, Srbiju i Makedoniju.

Lane je taj izvoz iznosio oko sedam milijardi kilovat časova, uprkos tome što je Bugarska od početka godine, odnosno od stupanja u Evropsku uniju, morala zbog zastarelosti i neispunjavanja normi EU da isključi dva bloka od po 440 megavata nuklearne centrale Kozloduj.

Pored toga, struju je prestao da proizvodi i blok od 210 megavata u termocentrali Babin Dol, koji je bio veliki zagadjivač životne sredine.

Pogledajte još