RECEPT DANA: Mil fej sa jagodama

Sastojci:

- 500 g kvalitetnog lisnatog testa
- 700 ml svežeg, punomasnog mleka
- 300 ml slatke pavlake
- 160 g šećera
- 80 g kukuruznog brašna
- 2 komada jaja
- 6 žumanaca
- vanila
- jagode
- šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomešajte šećer sa kukuruznim brašnom, a zatim dodajte jaja i žumanca. Neposredno pre nego što mleko provri, sipajte 1/3 smese od jaja i promešajte. Sipajte svu smesu u lonac sa ostatkom mleka, koje ste vratili na vatru. Nastavite da mešate dok se krema ne stegne i počne da ključa, a zatim je skinite sa ringle i prebacite u čistu posudu. Pokrijte krem folijom koja dodiruje površinu, tako da se ne stvara kora i ostavite da se hladi u frižideru 2-3 sata.

Lisnato testo raširite po plehu i nekoliko puta probušite viljuškom celu površinu. Pospite šečerom kako bi se stvorio sloj od karamele. Peći u zagrejanoj rerni na 160ºC najmanje 1 sat. Za pola sata okrenite list lisnatog testa, pritisnite ga peškirom da izađe sav vazduh i ponovo pecite još pola sata. Ovaj postupak lisnato testo čini hrskavim.

Lisnato testo isecite na 3 jednaka dela. Na prvi deo rasporedite polovinu kreme od vanile, poređajte sveže seckane jagode i prekrijte je drugim komadom lisnatog testa. Nastavite sa kremom i prekrijte poslednjim komadom lisnatog testa. Pospite šećerom u prahu i poslužite.

Izvor: Harpersbazar.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još