ODLUKA O NOVIM MERAMA 1. AVGUSTA: Broj zaraženih će se povećavati, neophodna vakcinacija mladih

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se epidemiološka situacija pogoršava i bolnice počinju da se pune pacijentima, i da je potrebno pridržavanje mera koje su i dalje na snazi i da je potrebno nastaviti vakcinaciju.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će prvog avgusta, kada očekuje sednica Kriznog štaba za boru protiv korone, situacija biti drugačija i da će verovatno biti donete nove mere.

- I dalje će se, na žalost, broj zaraženih povećavati, ne možemo dočekati četvrocifrene brojeve sa istim merama koje imamo sada, to mora svakom da bude jasno - naveo je Kon.

On je naglasio da su mere protiv korone i dalje na snazi i treba da se poštuju, navodeći da "iskustvo ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva".

- Ako se ne vakcinišemo imaćemo borbu sa ovim virusom još jako dugo. Nevakcinisanje mladih nastavlja direktno ovu pandemiju - rekao je Kon, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, među mlađima, pogotovo kod ženskih osoba, javlja se otpor vakcinisanju "zbog straha iz jedne teške zablude o tome da vakcina može da utiče na sposobnost rađanja".

- To nikakve veze nema sa istinom - istakao je Kon.

On je rekao i da je etički potpuno neprihvatljivo da se zdravstveni radnik na vakciniše, ne samo zbog sebe već i zbog potencijalne opasnosti za pacijente.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još