SUPERHRANA KOJA OSVAJA SVET: Čaga pečurka štiti od bolesti i usporava starenje

Pečurka čaga je najjači poznati antioksidans. Koristi se u orijentalnoj medicini kao lek za mnoge bolesti već vekovima. Ova gljiva, uprkos svom ne baš atraktivnom izgledu, sadrži ogromnu količinu hranljivih sastojaka važnih za pravilno funkcionisanje tela.

Čaga je bogata betulinskom kiselinom, moćnim prirodnim antioksidansom, koji štiti ćelije tela od oštećenja slobodnim radikalima, sprečava razvoj upale, usporava proces starenja, poboljšava stanje kože i štiti od štetnih efekata ultraljubičastih zraka. Neke studije pripisuju antikancerogena svojstva betulinskoj kiselini, ali još uvek nema dovoljno naučnih dokaza za to.

Beta-D-glukani sadržani u čaga pečurkama efikasno normalizuju funkcionisanje imunološkog sistema. Visok sadržaj polifenola u čagi štiti ćelije unutrašnjih organa, posebno jetru, a aktivna jedinjenja sprečavaju rast štetnih bakterija u crevima i pomažu u izbegavanju problema sa zdravljem gastrointestinalnog trakta. Pored toga, polisaharidi, kojima je pečurka bogata, pomažu u smanjenju nivoa "lošeg" holesterola, štite zidove krvnih sudova od oštećenja i smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Uprkos svim blagotvornim svojstvima čage, treba biti oprezan sa njenom upotrebom, posebno za ljude sa hroničnim bolestima koji redovno uzimaju lekove. Aktivne supstance u sastavu pečurke mogu na najneočekivaniji način stupiti u interakciju sa lekovima, pa se, pre nego što kombinujete pečurku sa lekovima, konsultujte sa svojim lekarom.

Da biste pripremili čaj od ove gljive trebaće vam 1-2 kašičice suve mlevene pečurke (po pravilu se prodaje u ovom obliku) i 350-400 ml. vruće vode. Pustite da pečurka odstoji 5 minuta u vrućoj vodi i pijte čaj dva puta dnevno.

Izvor: Harpersbazaar.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još