RECEPT DANA: Lazanje sa pečurkama

Sastojci:

- 30 g sušenih vrganja
- 200 g svežih šampinjona tanko naseći
- 4 kašike pirea od paradajza
- 1 kocka bujona od povrća ili pečuraka po mogućstvu
- 1 pakovanje od 500 g kora za lazanje ili svežih kora
- 2 kašike punomasne pavlake ili krem freša (po želji)
- 600 ml vode
- maslinovo ulje
- 1 crni luk srednje veličine oljuštiti i sitno iseckati
- 1 čen belog luka
- 100 g sveže samlevenog parmezana
- 20 g maslaca

Za osnovni bešamel sos

- 80 g običnog brašna
- 80 g maslaca
- 800 ml mleka
- so i biber
- muskatni oraščić

Priprema:

Potopiti vrganje u 600 ml kipuće vode i ostaviti da odstoje 10 minuta u maloj posudi. Ocediti, sačuvati sokove, zatim sitno iseckati.

Zagrejati 2 kašike maslinovog ulja u tiganju sa debelim dnom na umerenoj vatri i pržiti naseckani crni luk i šampinjone dok ne omekšaju i postanu poluprozirni. Dodati iseckane vrganje i beli luk i pržiti još jedan minut.

Umešati pire od paradajza, kocku bujona i vodu od natapanja vrganja. Smanjiti temperaturu i kuvati na laganoj vatri 20-30 minuta, sos treba da malo ispari i zgusne se. Začiniti po ukusu solju i biberom i po želji dodati pavlaku.

Pripremiti bešamel sos, najpre istopiti maslac u velikoj šerpi koja se ne lepi. Dodati brašno i umutiti tako da se dobije glatka masa. Skloniti šerpu sa vatre i polako dodavati mleko i neprestano mutiti. Vratiti na vatru i mutiti dok se ne zgusne i dobije glatku konzistenciju. Začiniti solju i biberom i dodati malo mlevenog muskatnog oraščića.

Zagrejati rernu na 180 stepeni i početi sa pripremom lazanje, najpre prekriti dno velike posude za pečenje (otprilike 25x30cm) tankim slojem bešamel sosa.

Dodati sloj testenine, treba da se malo preklapa, po potrebi iseći da bi se uklopila. Zatim kašikom dodati tanak sloj sosa od pečuraka. Na kraju posuti rendanim parmezanom i ponoviti postupak tako da se dobiju tri ili četiri sloja završno sa bešamel sosom.

Posuti parmezanom poslednji put i nakapati maslacem pre stavljanja u rernu, peći 30 do 40 minuta dok ne porumeni i pojave se klobuci.

Savet: Neposredno pre pečenja sipati po kašiku mleka u svaki ugao posude da se jelo ne bi isušilo.

Izvor: 24kitchen.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još