DOMINANTAN U SRBIJI: Više od 90 odsto zaraženih koronom ima delta soj

- Preko 90 odsto pacijenata zaraženo je novim, delta sojem koronavirusa što je potvrđeno među uzorcima uzetim krajem jula i početkom avgusta - rekla je doktorka i članica Kriznog štaba Tanja Jovanović.

Podsetimo, doktorka Jovanović je rekla da je delta soj postao dominantan u Srbiji.

Indijski, odnosno delta soj korone, nazvan B.1.617, zvanično je postao dominantan u Srbiji. Indijski soj ima dve mutacije spajk proteina što omogućava virusu da lakše uđe u telo.

- Kod indijske varijante su se desile dve značajne promene. Jedna karakteristična za brazilski soj, a druga za kalifornijski soj. To utiče na brzinu širenja, ali može se desiti i da uspori širenje, međutim, kod indijskog soja zabrinjava to što može da utiče na antitela... Taj soj može da utiče na antitela koja su se stvorila od vakcine i na prirodna antitela, odnosno od preležane bolesti - pojasnila je ranije dr Marija Gnjatović sa sa Instituta za primenu nuklearne energije.

Podaci sugerišu da je B1.617 zarazniji od prethodnih sojeva virusa.

- U početku se širilo na dve ili tri osobe, a sada od delta soja može da se zarazi i do osam osoba. Virus se prilagođava novonastaloj situaciji - rekao je infektolog Dragan Delić.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još