Amerikanci prvi među gojaznima

Svetska zdravstvena organizacija navodi da više od jedne milijarde odraslih širom sveta ima prekomernu težinu kao rezultat ishrane bogate holesterolom i neaktivnog životnog stila. Prvi na listi su - Amerikanci.

Već decenijama lekari u Sjedinjenim Americkim Državama govore svojim pacijentima da moraju da učine više da bi smanjili nivo holesterola u krvi.

Poruka je, izgleda, konačno prihvaćena. Amerikanci su smanjili nivoe holesterola u krvi sa prosečnih 222 u 1960, na 199 u 2007. godini. Američka vlada je počela da čuva podatke o holesterolu pre skoro 50 godina i postavila je granicu za zdravi holesterol na 200 za odrasle.

Oni koji su išli preko tog broja imali su povećan rizik od srčanih oboljenja, raka i drugih bolesti. Oni čiji je holesterol bio niži od 200 imali su veće šanse da žive zdraviji život.  

Američki zdravstveni zvaničnici navode da je broj Amerikanaca sa opasno visokim nivoima holesterola “ preko 240“ takođe opao za 20 odsto u poslednjoj deceniji.  

Holesterol je definisan kao masna supstanca koja se može naći u ćelijskom sastavu organizma i krvnim sudovima. Ukratko, ono što jedemo i ono što naša jetra proizvede čini dobar i loš holesterol. Spajanje brojeva dobrog i lošeg holesterola pomaže lekarima da ocene pacijentovo zdravlje. 
 
Vanila Kjuri vredno je radila na tome da smanji nivo svog holesterola: "Samo je opao, 176, prošli put".   Ona je jedna od miliona Amerikanaca koji uzimaju lekove statine kako bi smanjili loš holesterol.

Međutim, lek sam po sebi nije dovoljan. Kardiolozi kažu da su sada Amerikanci svesni toga šta jedu i koliko im je vežbanja potrebno kako bi smanjili holesterol.

Doktor Kris Kenon sa univerziteta Harvard kaže da većina odraslih sada kontroliše nivoe u krvi redovno.  

"To je očigledno problem bez simptoma, dok ne dobijete srčani napad. Tako da je provera visokog holesterola veoma važna", upozorava dr Kenon.  

Poruka nije doprla do svih. Najmanje 72 miliona Amerikanaca se smatra gojaznim. Taj broj je uključen u oko jednu milijardu ljudi širom sveta, koji treba da izgube kilograme i odluče da imaju zdraviji životni stil u novoj godini. 

(ŽENEVA, 23. januar 2008. FoNet)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.