RECEPT DANA: Francuski tart sa jabukama

Sastojci:

Testo:

- 120 gr margarina ili maslaca
- 1 kašika šećera
- 1/4 kašičice soli
- 1 žumance
- 2 kašike ili 30 ml hladne vode
- 150 gr brašna

Fil:

- 5 velikih jabuka
- 2 kašike šećera
- 50 ml soka od jabuka
- 50 ml vode
- 2 kašičice cimeta
- prstohvat mlevenog karnfilića
- prstohvat mlevenog morskog oraščića
- limunova kora
- 2 kašičice džema od kajsije
- pola limuna
- 1/2 kašičice šećera

Priprema:

Sa margarinom sobne temperature i ostalim sastojcima zamesite fino glatko testo, uvijte ga u prijanjajuću foliju i stavite u frižider da odstoji pola sata da se stegne.

Spremite fil za to vreme. Oljuštene jabuke isecite na kockice, nalijte sokom od jabuka, može i belim slatkim vinom ili vodom. Dodajte šećer, malo narendane limunove kore (od pola limuna) i kuvajte ih da omekšaju, dok ne ispari višak tečnosti. Dodajte cimet, prstohvat morskog oraščića, 2-3 isitnjena karanfilića. Viljuškom isitnite jabuke i ostavite da se potpuno ohlade.

Razvijte testo malo veće od veličine pleha - uzmite kalup prečnika 24 cm. Pleh dobro namažite margarinom, pa stavite testo preko formirajući ivicu. Preko testa prevucite fil od jabuka.

Ostatak jabuka naseckajte na tanke kriške, tankim nožem, iscedite preko kriški limunov sok da ne bi potamnele, poređajte preko fila, od spolja prema unutra, naslanjajući ih jednu na drugu dok ne dođete do centra (oko 400 gr jabuka staviti preko fila). Pospite malo šećera, 1/2 kašičice, preko jabuka.

Peći na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 175 stepeni još 20 minuta ili dok ne porumeni testo. Jabuke odozgo treba da ostanu svetle i mekane.

Dve kašičice džema od kajsije rastopite sa sokom od 1/2 limuna (može i u mikrotalasnoj) pa time premažite pečen tart.

Izvor: Coolinarika.com
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još