Bebac: Zabraniti opasne igračke

NOVI SAD, 25. januar 2008. (FoNet) - Roditeljski portal bebac.com uputio je apel nadležnim institucijama da na celoj teritoriji Srbije zabrane igračke za koje je utvrđeno da su otrovne i da hitno budu objavljene slike tih proizvoda.

Sanitarna inspekcija Severnobačkog okruga objavila je pre nekoliko dana da je od 800 različitih igračaka, koje su poslali na analizu u subotički Zavod za nacionalno zdravlje kako bi se proverila njihova zdravstvena ispravnost, 13 opasno po zdravlje dece, piše novosadski "Dnevnik".

Inspekcija je naredila da se te igračke povuku s tržišta, međutim, ovaj portal upozorava na to da ona ima nadležnost samo u tri opštine na severu Vojvodine: Subotici, Malom Iđošu i Bačkoj Topoli, a postoji bojazan da se neispravne igračke mogu naći i u drugim delovima zemlje.

Ove igračke predstavljaju veliku opasnost po zdravlje dece, jer sadrže olovo, pa i arsen.

“Bebac” napominje da velika doza olova može izazvati ozbiljna oštećenja mozga, a čak i relativno mala doza kod dece može smanjiti koeficijent inteligencije, izmeniti funkciju enzima, unazaditi rast, oštetiti bubrege ili izazvati probleme u učenju i ponašanju kao i oštećenja sluha i pažnje.

Roditeljski portal je ranije u više navrata upozoravao da je stanje alarmantno i da je potrebno što hitnije reagovati, i ukloniti opasne igračke iz naših prodavnica, i to ne samo kineskih nego i veletrgovina velikih distributera.

Zbog ozbiljnosti situacije i zbog velikog straha za zdravlje dece, roditeljski portal Bebac.com apeluje na nadležne inspekcije da hitno reaguju i da sankcionišu sve prodavnice u Srbiji u kojima se mogu pronaći igračke bez deklaracije.

Portal takođe traži da inspekcija sumnjive igračke šalje na analizu, a ako se potvrdi da postoji i najmanja opasnost po zdravlje dece, da se te igračke odmah povuku iz prodaje.

Pogledajte još