Lira Vega

Muzika grupe "Lira Vega" nije previše komplikovana, ali ono što je čini posebnom jeste scenski nastup i interpretacija pevačice Zoje, koja je, ujedno, divna pojava. Gotovo svi prisutni na "Povetarcu" muziku "Lira Vege" pažljivo prate, a svaki Zojin pokret očekuju i upijaju sa nestrpljenjem.

Njihova muzika može se opisati kao žešći pop, ili pank-soul. Naravno, ima tu i sporijeg regea, daba, i još mnogo postojećih ili nepostojećih žanrova...

Mnogi pevačicu Zoju opisuju kao scenskog frika, koja osim što peva, i reži, viče, biva agresivna, a zatim i tiha, pada na zemlju i kleči, a sve to neusiljeno, kao da svaku emociju prenosi spontano i tako "prerađenu" šalje publici.

Ona peva na srpskom i engleskom, ali zvuči kao da peva na japanskom ili nekom svom jeziku. To i ne smeta mnogo, jer se muzika ovog benda više prima po izrazu nego po smislu, i tolerišemo "glupiranje" dok god je pozitivno i kreativno, a ne besmisleno. Taj specifičan način pevanja Zoja objašnjava time da je njen život obeležilo to što živi u zemlji u kojoj su mentalitet i sklop okolnosti potpuno opskurni i poprilično patološki. U načinu na koji peva ima dosta težnje da se pobegne od tog prokletog sada i ovde, od svakodnevice koja nije laka.

Sjajan bend predvođen pevačicom Zojom Borovčanin, čine i bubnjevi, bas gitara i gitara, odnosno Dejan Utvar, Nemanja Aćimović i Vladimir Đorđević. A svako od njih je bivši član bendova poput "Neočekivana sila…", "Jarboli", "Partibrejkers", i uključen je u mnogobrojne muzičke projekte.

Bend "Lira Vega" počeo je 1998. godine, u pozorišnoj trupi beogradske umetnice Ljudmile Stratimirović. Jedino je Zoja ostala u ovoj trupi do danas.

"Lira Vega" izdala je do sada samo jedan album, i to 2004. godine, u izdanju PGP RTS. 

Tekst: Nada Veljković
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još