UZ POŠTOVANJE EPIDEMIOLOŠKIH MERA: Stabilizacija broja novozaraženih za dve nedelje

Epidemiolog i član vladinog Kriznog štaba za suzbijanje kovida Branislav Tiodorović smatra da će se porast broja novoregistrovanih slučajeva koronavirusa stabilizovati za dve nedelje, ali pod uslovom da građani shvate značaj vakcinacije i poštovanja mera.

On je gostujući jutros na TV Prva naveo i da bi građani u tom slučaju bili u mogućnosti da novogodišnje i božićne praznike provedu "normalno".

- Dokle god u Evropi ili u Srbiji postoje "džepovi" zaraženih, epidemija će da traje, zbog čega nam je značajna vakcinacija. Nisu problem mere, nego kontrola (njihove primene). Na snazi su vrlo jasne mere, koje su važile sve vreme. Ono što ja tražim već duže vreme je oštrija kontrola njihove primene - kazao je Tiodorović.

On je naveo da "teški bolesnici i oni sa komorbiditetima trenutno čine oko 50 ili 60 odsto svih slučajeva hospitalizacije", ali i da među teže obolelima ima i mladih ljudi bez pratećih bolesti.

Tiodorović smatra da bi za zauzdavanje epidemije svi zdravstveni radnici trebali da se vakcinišu, kao i svi prosvetni radnici i studenti koji žive u studentskim domovima.

- Mislim da moramo da tome dodamo i javne službe. Smatramo da je to jedan od uslova - rekao je Tiodorović.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još