ODLAZAK PROSLAVLJENOG PIJANISTE: Preminuo Ivan Tasovac

Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u svom domu u Beogradu oko 21 sat. Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju.

Tasovac je diplomirao klavir na Konzervatorijumu "Petar Iljič Čajkovski" u Moskvi u klasi profesora Sergeja Dorenjskog. Bio je direktor Beogradske filharmonije od 23. marta 2001-2013. godine. Početkom 2014. na konkursu za novog direktora jednoglasno je izabran kao najbolji kandidat za ovu poziciju.

Tasovac u dvanaestoj godini debituje sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji. Član je žirija međunarodnih konkursa, vodio je majstorske kurseve pijanizma u Italiji, Rusiji i bivšoj Jugoslaviji.

Dobitnik je nagrada "Disrupton" za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje "Budi dobar i pokaži to drugima" koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i dobitnik je godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje "Samsung". Dobitnik je nagrade "Doprinos godine Evropi 2009". Nedeljnik "Vreme" izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

Bio je predsednik Saveta za promociju Srbije. Krajem avgusta 2013. godine prihvatio je poziv premijera Ivice Dačića da postane ministar kulture.

Aprila 2014. godine ponovo je imenovan za ministra kulture i informisanja. Tu funkciju obavljao je do avgusta 2016, kada je izabrana nova Vlada Srbije.

Na samom kraju 2018. godine Tasovac je imao nezgodu - pao je igrajući košarku, ozibljno povredio kičmu i završio u bolnici, gde je ostao mesec i po dana. Tada mu je, međutim, otkriven i tumor na pršljenju. On je tada uspeo da se oporavi.

- Tog dana sam se povredio igrajući košarku i prebačen sam u Urgentni centar u ne baš novogodišnjem raspoloženju. Lekari su konstatovali da mi je pukao prvi pršljen i da su male šanse da ću najluđu noć provesti igrajući čoček. Već sutradan se pokazalo da je to, međutim, bio tek početak medicinskog zapleta za mene i meni bliske lude, pošto je na snimcima otkriven i poveliki tumor na četvrtom pršljenu. Narednje nedelje su bile ispunjene raznoraznim pregledima i analizama kako bi se utvrdila priroda tumora i kako bi lekari rešili šta su moguće opcije. Ali da skratim kako ne bih skliznuo u patetiku klinike Švarcvald: imao sam vrhunsku negu, operisao me je tim sjajnih lekara koje je predvodio doktor Zagorac, tumor je odstranjen, sportska povreda sanirana i ja sam, posle više od šest nedelja, napustio bolnicu - rekao je jednom prilikom Tasovac.

On je tada poručio da ne samo da je nešto naučio iz te lekcije, već i da mu je to jedna od boljih stvari koje su mu se dogodile.

- Mislim da je ovo jedna od boljih stvari koje su mi se desile u životu. Da se nisam slomatao na košarci, postojala je realna šansa da se tumor star više od decenije ne bi bio otkriven na vreme, što je moglo da ima katastrofalne posledice. Koliko kog nešto na prvi pogled delovalo loše ili bolno - nikad se ne zna zbog čega je to dobro. Uz to, shvatio sam da imam daleko više pravih prijatelja nego što sam toga bio svestan ranije - rekao je tada Ivan.

Izvor: Alo.rs/Objektiv.rs
Foto: CPG/Arhiva

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.