Misija pitanje odnosa Rusije i EU

VAŠINGTON, 31. januar 2008. (FoNet) - Pitanje upućivanja misije EU na Kosovo ne tiče se toliko samog Kosova ili čak Srbije, već odnosa Evrope i Rusije, ocenila je agencija za strateško istraživanje i predviđanje Stratfor.

U analizi sledećih koraka u slučaju Kosova, koju prenosi radio Dojče vele, Stratfor navodi da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u sredu najavio da će EU zvanično odobriti svoju misiju na Kosovu ubrzo pošto Srbija izabere predsednika 3. februara.

Moskva u Beogradu vidi svog jedinog saveznika na evropskoj pozornici i kao što bi odvajanje Kosova od Srbije ustanovilo presedan za ignorisanje Srbije od strane Evrope, isto tako bi ustanovilo presedan za evropsko ignorisanje Rusije.

Dok Kremlj agresivno kreće u obnavljanje svoje moći širom bivšeg sovjetskog prostora, poslednje što Rusija želi jeste da je dožive kao zemlju kojoj se može odupreti ili je u najmanje ruku ignorisati.

Moskva raspolaže vojnim i ekonomskim sredstvima koje može da upotrebi protiv Evropljanja, navodi Stratfor i dodaje da Kremlj raspolaže velikom vojskom i da kontroliše jednu četvrinu evropskih potreba za naftom i prirodnim gasom.

Ukoliko se pođe od toga da je misija EU tu da bi održala status kvo po nešto izmenjenoj formuli, onda je to evropski način da se izbegne konfrontacija sa Rusijom i da se pitanje zamrzne na još nekoliko meseci ili godina.

Stratfor zaključuje da će se, bez obzira na sve, situacija razjasniti za sedam dana.

Pogledajte još