Godišnje u Srbiji posao dobije do 6.000 osoba sa invaliditetom

Unapređenje položaja osoba sa invaliditetom, njihovo veće zapošljavanje, pružanje podrške i uklanjanje svih društvenih i arhitektonskih barijera, prioritet su Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izjavila je državna sekretarka Stana Božović. Na godišnjoj konferenciji Evropskog saveza slepih "Zapošljavanje slepih i slabovidih - ključ ka inkluziji" Božović je navela da su ti ciljevi deo politike predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Važno je, kako je rekla, da osobe sa invaliditetom, u skladu sa svojim mogućnostima, mogu da pronađu posao i da znaju da će u tome, kao i u svim drugim segmentima, uvek imati podršku države.

- Pitanje zapošljavanja je najvažnija stvar, to je pitanje egzistencije i pitanje uključenosti u društvu, jer je veoma bitno da čovek može da radi i uživa plodove svog rada - rekla je državna sekretarka.

Početkom godine Vlada Srbije usvojila je Strategiju zapošljavanja u Srbiji do 2026. godine i Akcioni plan za period do 2023. godine i upravo ta strategija, kako je navela Božović, ima niz komponenti i mera koje su važne za poboljšanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

Državna sekretarka je navela da je dao rezultate i Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, iz 2009. godine.

- Pre donošenja Zakona bilo je 200 do 300 zapošljavanja osoba sa invaliditetom sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, a taj broj se kontinuirano povećavao na godišnjem nivou, tako da se sada godišnje zaposli od 5.000 do 6.000 - navela je Božović, prenosi Tanjug.

U cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, Ministarstvo je iz budžeta ove godine obezbedilo 550 miliona dinara za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje.

Za mere podrške preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom izdvojeno je 625 miliona, a 430 miliona za konkurse koje Ministarstvo realizuje u cilju unapređenja položaja te grupe ljudi.

Kako bi se osobama sa invaliditetom omogućilo uživanje građanskih, socijalnih i kulturnih prava, uz puno poštovanje njihovog dostojanstva i puno i efektivno učešće u svim oblastima društvenog života, Ministarstvo je u partnerstvu sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom Srbije u januaru 2020. godine pokrenulo i kampanju "Srbija bez barijera".

Prisutnima na konferenciji obratili su se i predsednik Saveza slepih Srbije Milan Stošić i predsednik Evropskog Saveza slepih Rodolfo Katani.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još