STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Delta plus soj verovatno stigao u Srbiju

- Delta plus soj koronavirusa verovatno je stigao u Srbiju - izjavio je danas komandant vojne bolnice na Karaburmi Ivo Udovičić i naveo da se u toj ustanovi leči više od 70 odsto nevakcinisanih pacijenata, među kojima je i dvoje mladih od 31 i 37 godina, koji su na intenzivnoj nezi.

Svaki treći pacijent u ovoj bolnici je mlađi od 50 godina, a Udovičić je za RTS rekao da su jutros preminula još dva pacijenta, koja nisu vakcinisana.

On je naveo da se u vojnoj bolnici leči 114 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom i da više od 70 odsto njih zahteva dodatnu kiseoničku terapiju.

- Zabrinjava nas procenat nevakcinisanih, u ovoj bolnici preko 70 odsto je nevakcinisanih, kod mlađih od 55 godina preko 85 odsto je nevakcinisanih. Ono što dodatno zabrinjava je to što imamo dva mlada pacijenta u jedinici intenzivne nege - od 31 i 37 godina, koji su nevakcinisani - rekao je Udovičić, a prenosi Tanjug.

On je istakao da je u poslednjih nekoliko dana, od 20 pacijenata, samo troje na intenzivnoj nezi bilo vakcinisano.

Kako je objasnio, reč je o starijim ljudima sa slabijim imunitetom i sa dosta komorbiditeta.

Udovičić kaže da imaju podatke da su se svi pacijenti koji su izašli iz bolnice vakcinisali.

Naveo je i da mnogi pacijenti neće da priznaju da su pili ivermektin.

- Imamo pacijente koji su pili ivermektin, on nije ni u jednom protokolu preporučen, ne preporučuje se za lečenje Kovida-19. Lek ima dozvole u veterini, a ne za humanu upotrebu, ima mnogo neželjenih dejstava - rekao je Udovičić i istakao da ivermektin ima dosta neželjenih efekata.

Govoreći o delta plus soju virusa, koji je stigao u Hrvatsku, Udovičić je rekao da ima mnogo razloga za zabrinutost.

- On je mutirao na spajku, na delu gde ulazi u ćelije, To je mnogo zaraznija forma virusa. Verovatno je stigao i u Srbiju - naveo je Udovičić.

Udovičić upozorava da će delta plus soj dovesti do većeg broja zaraženih na dnevnom nivou i samim tim izazvati teže kliničke slike.

Udovičić kaže da se mladi moraju upozoriti da vode računa o protivepidemijskim merama i starijima.

Kako je naveo, u bolnicama se uglavnom nalaze stariji pacijenti koje je neko mlad zarazio.

- Preporučio bih mladima da izbegavaju velika okupljanja, velike žurke jer svako okupljanje nosi veliki rizik masovnog zaražavanja - poručio je Udovičić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još