DOKTOR PREDRAG KON UPOZORAVA: Omikron soj u Srbiju stiže krajem decembra

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon, rekao je danas da se u Srbiji situacija povodom koronavirusa poboljšava jer se smanjuje broj zaraženih kao i broj pacijenata koji su na intenzivnoj nezi, ali da situacija i dalje nije potpuno povoljna, jer je i dalje visok broj preminulih.

Kon je rekao da se trenutno ne vidi šta bi poremetilo pad brojki u naredne dve nedelje, navodeći da zasigurno predstoji dalji nastavak pada broja obolelih.

- Pitanje je samo oko omikrona, jer je potrebno vreme da se on otkrije. Registrovan je u 60 zemalja sveta, što pokazuje jedan zavidan potencijal, i što znači da će vremenom zavladati čitavim svetom - rekao je Kon.

Kako je naveo, pojedine zemlje preventivno uvode nove mere kako bi se sprečio nagli porast obolevanja.

- Mi imamo dobru situaciju, u školama nismo imali skok, i ne vidi se ništa sve do nekog ozbiljnijeg dolaska ljudi iz područja gde je to prisutno - rekao je Kon, prenosi Tanjug.

Kon je izneo očekivanje da će omikron soj koronavirusa u Srbiju verovatno stići krajem decembra.

Govoreći o četvrtoj dozi vakcine, ističe da se postavlja pitanje da li je ta vakcina za starije, i one ugrožene, ili za sve građane, i dodaje da će to na kraju pokazati studije.

- Treća doza je značajna, pogotovo kada je u pitanju omikron soj. Ona pojačava rast antitela i štiti ćelijski imunitet - objasnio je Kon.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još