RECEPT DANA: Praznične vanilice

Sastojci:

- 1 kg pšeničnog brašna
- 400 grama svinjske masti
- 200 grama kisele pavlake (20% mm)
- sok od limuna i kora jednog limuna
- 4 žumanca
- 400 grama šećera
- 2 kesice vanil šećera

Premazivanje:

- džem od kajsije ili šipka

Posipanje:

- šećer u prahu ili kokosovo brašno

Priprema:

Ako se mast pre upotrebe nalazi u frižideru izvadite je da bi omekšala na sobnoj temperaturi ili je staviti u plastičnu posudu sa zaobljenim dnom i na kratko zagrejte u mikrotalasnoj pećnici dok ne omekša. Obložite tepsiju papirom za pečenje. Zagrejte rernu.

Pomoću varjače ili miksera (nastavci za mešenje) snažno mutite mast sve dok ne dobije izgled glatke guste pene. U umućenu mast dodajte preostale sastojke jedan po jedan uz neprestano mešanje sledećim redosledom: šećer, žumanca, koru i sok od limuna, vanilin šećer i kiselu pavlaku. Naredni sastojak dodajte tek kada se prethodni sjedini sa smesom. Prosejte brašno i postepeno dodajte u smesu. Mesite sve dok ne dobijete ujednačeno testo. Potom testo još jednom ručno promesite na radnoj površini, blago posutoj brašnom. Testo treba da bude glatko i da se ne lepi za ruke, po potrebi dodajte još malo brašna, ali vodite računa da testo ne postane tvrdo. Testo podelite na osam jednakih delova i oblikujte osam lopti. Lopte ostavite da odstoje u frižideru oko 15 minuta. Izvadite prvu loptu i razvijte je u krug prečnika oko 13 cm debljine ½ cm. Ako vam je bitno da sve vanilice budu jednake, koristite se lenjirom. To će osigurati i da pločice testa budu podjednako pečene. Metalnom modlicom prečnika oko 3 cm isecite u razvijenom testu kružne pločice ili pločice u obliku cvetića i zvezdica. Testo koje preostane premesite, razvijte i isecite nove pločice. Slažite ih sa malim razmacima na tepsiju, vodite računa da ih bude paran broj. Stavite da se peče u donjem delu rerne. Temperatura pečenja: gornji i donji grejači: oko 180º C (prethodno zagrejati rernu); topao vazduh: oko 160º C (prethodno zagrejati rernu); gas: stepen 3 (prethodno zagrejati rernu). Vreme pečenja: oko 15 min.

Donja površina treba da dobije svetlo smeđu boju, a gornja treba da ostane bela. Ispečene pločice odmah po završenom pečenju skinite sa tepsije i stavite na rešetku da se hlade. Neposredno posle pečenja pločice ostaju meke, čvrstinu će dobiti posle hlađenja. Ponovite postupak sa ostalim loptama od testa. Ukoliko imate samo jednu tepsiju, isečene pločice testa možete da slažete na papir za pečenje, pa da ih posle pomoću papira samo prevučete na tepsiju.

Namažite polovinu vanilica sa donje strane džemom i spojite ih drugom polovinom vanilica. Pritom ih lepite blagim pritiskom, kako bi se džem ravnomerno rasporedio, a da ne curi sa strane. Ostavite ih da odstoje, kako bi se testo i džem stegli. Nakon 2 sata ih uvaljajte u šećer u prahu ili ih poslažite tesno jednu uz drugu, pa ih "poprašite" šećerom u prahu ili kokosovim brašnom.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Izvor: Oetker.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još