PREDNOSTI I MANE: Koji vid autofagije je najefikasniji?

Autofagija, način ishrane koji podrazumeva da se u određenom vremenskom periodu uopšte ne jede, može dovesti do smanjenja težine, manjeg indeksa telesne mase, opadanja "lošeg" holesterola, nižeg krvnog pritiska, pokazali su rezultati više od 130 kliničkih ispitivanja.

Većina ovih istraživanja međutim bila je vremenski ograničena, tako da ostaje nepoznat učinak autofagije na duži vremenski period, te na koji način autofagija eventualno umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrti povezanih sa njima.

Zanimljivo je da su ona istraživanja koja su trajala duže pokazala da nakon šest meseci primene autofagije osobe prestaju da gube težine bilo zato što se telo navikne na novi režim ishrane bilo zato što se više ne pridržavaju dijete.

Autofagiija privukla je posebnu pažnju javnosti u Srbiji nakon što je teniser Novak Đoković kazao da već neko vreme primenjuje ovaj način ishrane i to tako što ne jede 16 sati dnevno a preostalih osam jede.

Osim Đokovića i mnoge druge poznate ličnosti govorile su o prednostima autofagije poput Kejt Mos i Dženifer Eniston, koje su takođe objasnile da imaju "prozor od osam sati" tokom koga jedu dok u ostalom periodu dana ne uzimaju hranu.

Naučnicu su međutim pokazali da je ovakav vid autofagije manje "uspešan" u poređenju sa drugima.

Naime najuspešniji vidovi autofagije, kada se u obzir uzme pre svega gubitak težine, su oni koji podrazumevaju da osoba jedan dan ne unese više od 600 kalorija, a sledeći dan jede normalno. Podjednako uspešna je 5:2 dijata, u kojoj se tokom dva dana unosi vrlo malo kalorija dok se tokom preostalih pet jede uobičajno.

Ovakvi vidovi autofagije su međutim teški za praćenje i dosta osoba odustane. Na drugoj strani uzdržavanje od hrane tokom određenog perioda dana mnogo je lakše izvodljivo na duže staze.

Naučnici su takođe zaključili da za sada nema dokaza da autofagija može biti štetna ali ističu da ovakav tip dijete bi mogao biti opasan za osobe koje imaju dijabetes. Takođe, trudnice a ni mladi u periodu razvoja ne bi trebalo da primenjuju autofagiju.

Izvor: Danas.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još