Kako biti u fit formi u proleće?

Prolećni umor i višak kilograma koji mnogi osećaju u ovom periodu godine posledica su zimskog načina ishrane i sniženog nivoa aktivnosti tokom hladnijih meseci. Pospanost, malaksalost, brzo zamaranje i osećanje bezvoljnosti neki su od simptoma koji se javljaju tokom proleća. 

Iizbalansirana ishrana, kretanje i priroda

Sve ove tegobe možemo umanjiti pravilnom i balansiranom ishranom, kretanjem i boravkom u prirodi. Sa dolaskom lepog vremena treba da unesemo pozitivne promene u način života, smanjimo telesnu masu, zdravo se hranimo i budemo aktivni. Osim boljeg izgleda i raspoloženja, postoje i brojne druge zdravstvene koristi od smanjenja telesne mase.
Ispitivanja pokazuju da smanjenje telesne mase već za 5 – 10% donosi znatne koristi za zdravlje, umanjuje mogućnost rizika od hroničnih oboljenja, omogućuje bolje varenje i disanje.

Prekomerna telesna masa, odnosno gojaznost, povećava rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, zatim gastrointestinalni, hormonalni i imunološki poremećaji“,  kaže doc. dr Dušan Đurić, rukovodilac predmeta Klinička farmacija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu.

Promeni navike i pomozi sebi uz alli

Najbolji način da se izgubi prekomerna telesna masa i da se zadrži željena telesna masa jeste usvajanje trajnih promena u navikama u ishrani i nivou aktivnosti.
Jedini klinički ispitan lek za smanjenje telesne mase koji se izdaje bez lekarskog recepta, a koji je odobren za upotrebu u zemljama EU i Srbiji su kapsule alli, kompanije GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. Lek je namenjen osobama sa indeksom telesne mase (BMI) 28 i većim i predstavlja naučno potvrđen program koji, pored primene samog leka, podrazumeva primenu niskokaloričnog režima ishrane sa smanjenim unosom masti i upražnjavanje fizičke aktivnosti. Na taj način, pored smanjenja telesne mase, doprinosi poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja. alli pomaže da se izgubi 50% više telesne mase nego samo sa dijetom – za svaka 2 kg koja korisnik izgubi sopstvenim naporima, alli pomaže da se izgubi još 1 kg više, što je posebno značajno za izrazito gojazne osobe, kojima je potrebna snažna motivacija, pre svega u obliku vidljivih rezultata“, ističe doc. dr Dušan Đurić.

Uz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, sa manje masti, više žitarica i puno vitamina kojih ima u izobilju u ovo doba godine, potrebno je da smo fizički aktivni, što više šetamo, boravimo u prirodi, izbegavamo korišćenje automobila, javnog prevoza i liftova. Jednom rečju, da živimo zdravo.

N.D. 

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.