STUDIJA POTVRDILA: Kovid ostavlja ožiljke na bubrežnom tkivu

Do sada su naučnici dokumentovali da virus koji prouzrokuje kovid-19 uglavnom pogađa pluća, ali nova studija ukazuje na to da posledica zaraze koronavirusom može da bude oštećenje bubrega koje kod nekih pacijenata rezultira i trajnim posledicama.

Oštećenje bubrega zbog posledica koronavirusa nastaje kada virus SARS-CoVa-2 inficira bubrege zbog čega nastaju ožiljci na tkivu, a to su u novoj studiji dokazali naučnici sa nemačke klinike RWTH Uniklinik u Ahenu i holandski stručnjaci iz Univerzitetskog medicinskog centra Radboud.

Istraživanje nemačkih i holandskih naučnika pokazalo je da kovid-19 prouzrokuje direktno oštećenje ćelija unutar bubrega, doprinseći ožiljcima tkiva ili fibrozi bubrega. Rezultate studije objavili su u časopisu "Cell Stem Cell".

Naučnici tvrde da tako oštećeno bubrežno tkivo u inficiranim bubrezima može da ukaže na potencijalno oštećenje organa na duži rok.

Da bi proučili efekatSARS-CoVa-2 na bubrege, nemački i holandski stručnjaci su upotrebili bubrežno tkivo 62 pacijenta koji su zbog kovida boravili na odeljenju za intenzivnu negu. Radilo se o 61 obdukcijskom uzorku i jednoj biopsiji.

Potom su uporedili tkivo bubrega pacijenata sa covidom i tkivo ostalih pacijenata koji su u bolnici boravili zbog problema sa plućima koji nisu bili povezani sa kovidom i tkivo grupe zdravih ljudi.

Ustanovili su da je bubrežno tkivo pacijenata obolelih od kovida-19 imalo mnogo više ožiljaka nego ostala tkiva koja su analizirali.

Nakon što su ustanovili da kovid-19 oštećuje bubrege, istraživači su pokušali da ustanove na koji način virus u tomu uspeva.

Laboratorijska istraživanja na organoidima

Da bi to istražili, naučnici su u laboratoriji uzgojili mini bubrege, koji se nazivaju organoidi. Oni se razvijaju iz matičnih ćelija i sadrže mnogo različitih ćelija bubrega, uz izuzetak imunskih ćelija.

Zatim su organoide bubrega inficirali živim SARS-CoV-2 virusom da bi ustanovili kakav je direktan efekat virusa na bubrežne ćelije, nezavisno od potencijalnih sekundarnih efekata prouzrokovanih imunoskim ćelijama ili ostalim sistemskim efektima.

Otkrili su ožiljke na organoidima bubrega i prateće signale koji "doprinose procesu stvaranja ožiljaka".

Njihova saznanja čvrsto ukazuju na to da je upravo koronavirus, a ne upala ili bilo koji drugi sistemski razlog odgovoran za uočeno oštećenje bubrega kod pacijenata obolelih od kovida-19, istakli su naučnici.

Organoidi zaraženih bubrega pokazuju da virus direktno prouzrokuje oštećenje ćelija, nezavisno od imunskog sistema, zaključili su.

- Ovim istraživanjem otkrili smo deo slagalice koja ukazuje na štetno delovanje virusa na organizam - rekla je jedna od naučnica koja je radila na studiji, u saopštenju za medije. Zaključeno je da bi nastali ožiljci mogli da imaju dugoročan uticaj na funkciju bubrega preživelih.

Rezultati studije ukazuju na to da bi nedavni nalaz druge velike studije zasnovane na podacima iz SAD, koja je pokazala smanjenu funkciju bubrega u više od 90.000 osoba koje su preživele kovid-19, mogao da bude posledica direktnog delovanja virusa SARS-CoV2 na bubrege, koji izaziva stvaranje ožiljaka.

Katarina Rejmer sa RWTH Uniklinik istakla je da je fibroza bubrega ozbiljna dugoročna posledica koja se može dogoditi nakon bilo kakve povrede bubrega i povezana je sa funkcijom bubrega.

- Dugoročne studije praćenja pružiće nam dodatan uvid u patologije na bubrezima koje je prouzrokovao SARS-CoV-2 - rekla je Rejmer.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još