VUČJA GLAD: Kada se post završi, oprezno sa mrsnom hranom

Posle višenedeljnog božićnog posta, često preteramo s mrsnom hranom, što svakako nije dobro. Ishrana treba da bude umerena, da organizam ne bi pretrpeo šok. Prelazak sa posne ishrane na mrsnu može loše da utiče na naše zdravlje i zato je važno da namirnice uvodimo postepeno.

Malo je onih koji mogu da se suzdrže posle posta. Šta ova promena u ishrani donosi našem telu, kako da ponovo uvedemo u ishranu mrsnu hranu i pritom budemo umereni. Često se dešava da po završetku posta ljudi bez kontrole pređu na masnu prazničnu hranu. Šta se tada dešava u našem organizmu?

- Tako je. Citiraću patrijarha Pavla, koji je rekao da je isposnik onaj pastir koji pojede i parče sira i parče hleba. Ključna reč je umereno. Kada postimo, moramo biti umereni u redovnim obrocima - istakla je nutricionistkinja Marija Rapajić.

Napominje da bi doručak u vreme posta trebalo da bude od osam do devet, oko 12 voćna užina, ručak uvek treba da bude proteinski: riba, mahunarke, grašak, boranija, sočivo. Večera da bude lagana – salata koja se može kombinovati sa sojom.

- Kada se post završi, naše telo dobija 'vučju glad' za hranom. Počećemo od devet sati sa doručkom, pojesti sve ono što nam stane na dlan. To može biti parče mesa, ruska salata. Treba imati četiri do pet obroka tokom dana i tako će se izbeći prejedanje. Treba jesti na četiri sata, jer se tako ubrzava metabolizam - ističe nutricionistkinja.

Dodaje da nam organizam signalizira da je sit onda kada su nam zalogaji najslađi. Pošto je organizam sit, sve ostalo je prejedanje. Kod slatkiša je takođe potrebna umerenost. Dovoljno je jedno parče, ali tek nekoliko sati posle ručka. Kada postimo, treba da izbegavamo pekaru, hranu treba pripremiti kod kuće i poneti.

Ističe da postoji detoksikacija organizma koja traje tri dana. Prvog dana jede se voće i povrće, ali pripremljeno na vodi. Drugi dan, treba jesti skrob, crveni krompir, bananu, svežu šargarepu. Treći dan treba uneti proteine – parče belog mesa sa salatom.

- Treba uneti i dosta tečnosti, ali voditi računa ako imamo povišen krvni pritisak - rekla je nutricionistkinja Marija Rapajić.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još