Obeležen Dan zaštite podataka o ličnosti – kako živeti u okruženju "Velikog brata"?

Institucija Poverenika obeležava Dan zaštite podataka o ličnosti. Povereniku je tokom prošle godine podneto više od 200 pritužbi zbog narušene bezbednosti ličnih podataka. Stanje u toj oblasti u Srbiji ocenjuje poverenik, na zadovoljavajućem je nivou ali ima prostora da se poboljša.

Građani su se u godini za nama žalili na to što ne mogu da dobiju podatke o isplaćenim kreditima od banaka.

Pritužbe povereniku stizale su i od onih protiv kojih je pre više godina podneta krivična prijava: nisu procesuirani ali nisu ni obrisani iz policijske evidencije.

Kao novi veliki izazov u ovoj oblasti, poverenik ipak vidi digitalizaciju.

- Živimo život u okruženju 'Velikog brata', ubrzane digitalizacije, razvoja veštačke inteligencije, robotizacije i sličnog. Nažalost, 'Terminator' nije više lik iz knjiga i iz filmova. 'Terminatora' ima sve više u svetu, onih koji nam obrađuju podatke, veštačke inteligencije koja to radi sa svim dobrim i lošim stranama - kaže Milan Marinović, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

U misiji OEBS-a podsećaju da je zaštita privatnih podataka osnovno ljudsko pravo i da slične probleme imaju i druge evropske zemlje.

- Bilo kakvo ograničenje osnovnih ljudskih prava, uključujući i pravo na zaštitu privatnih podataka, mora da bude u skladu sa principima neophodnosti i proporcionalnosti. Iznad svega, potrebna nam je transparetnost i širok dijalog - ističe Jan Bratu, šef Misije OEBS u Srbiji.

Predstavnici delegacije Evropske unije u Srbiji ocenjuju i da je Zakon o zaštiti podataka o ličnosti usklađen s evropskim odredbama, ali da je povereniku potrebna podrška.

- Kancelariji poverenika je potrebno obezbediti ljudske, tehničke i finansijske resurse, neophodne za efikasno obavljanje ovlašćenja koje ima. Na snazi je sporazum Eurodžasta i Srbije. Srpski tužilac za vezu u Hagu je na funkciji od marta 2020. Trebalo bi uspostaviti odnose sa evropskim javnim tužiocem, koji je svoje aktivnosti počeko 1. juna prošle godine - kaže Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa delegacije EU u Srbiji.

Zaštitu podataka o ličnosti u Srbiji trebalo bi da unapredi i nova Strategija. Poverenik podseća da je i dalje potrebno zakonom odrediti pravila koja se između ostalog odnose na video nadzor, biometrijske podatke, veštačku inteligenciju.

Izvor: RTS
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još