Biografija Osame Bin Ladena

Njegov otac, Muhamed, poginuo je u padu helikoptera, a Osama kojim ima svega 11 godina nasleđuje oko 80 miliona dolara.

Bin Laden je studirao građevinarstvo, a 1982. godine je, po nalogu saudijske tajne službe, otišao u Avganistan, koji se nalazio pod okupacijom Sovjetskog Saveza, prenosi AP.

Tamo je trebalo da gradi puteve, tunele i baze za mudžahedinski pokret otpora. Finansirao je izgradnju više logora za obuku dobrovoljaca iz muslimanskih zemalja.

U to vreme, interesi Osame bin Ladena poklopili su se sa interesima Sjedinjenih Američkih Država, koji su novcem i oružjem podržali "sveti rat" protiv sovjetske okupacije.

Kada se Osama bin Laden vratio u Saudijsku Arabiju, bio je zasut pohvalama i donacijama, ali nije proteklo mnogo vremena i njegovi ciljevi postali su drugačiji od onih za koje su se zalagali njegovi zapadni partneri.

"Kada kupujemo američka dobra, postajemo saučesnici u ubistvu Palestinaca", rekao je tada Osama bin Laden.

Na listi FBI 10 najtraženijih terorista Bin laden dospeva 1999. godine, pošto je Al-Kaida okrivljena za bombardovanje dve američke ambasade u Africi 1998. godine, u kojima je poginulo 231 osoba i napad na razarač USS Cole u luci Aden u Jemenu, kada je poginulo 17 marinaca, a ranjeno 38.

Bin Ladenov novac i propovedi inspirisali su teroristički akt 11. septembra 2001. godine, kada su srušene kule Svetskog trgovinskog centra u Njujorku i deo zgrade Pentagona u Vašingtonu.

U tim napadima nastradalo oko 3.000 ljudi u Njujorku, Vašingtonu, Pensilvaniji i poljuljalo osećaj Amerike za bezbednost u svetu.

Bin Laden je, dva dana od napada na objekte na teritoriji SAD, proglašen glavnim osumnjičenim za organizaciju napada na Njujork i Vašington.

Američke vlasti 23. septembra nude nagradu od 25 miliona dolara za bilo kakvu informaciju koja će dovesti do hapšenja Osame bin Ladena.

Osama bin Laden ubijen je u žestokom sukobu sa američkim specijalcima u pakistanskom gradu Abotabadu, severoistočno od glavnog grada Islamabada, a vest je objavio američki predsednik Barak Obama.

Bin Laden je imao četiri žene, a prema nekim podacima i 23 dece.

Pogledajte još