MUŠKARCI, NEŽNO TUCITE SVOJE TVRDOGLAVE ŽENE: Malezijska ministarka šokirala svet svojom izjavom o porodičnom nasilju

Malezijska ministarka izazvala je bes javnosti nakon što je posavetovala muškarce da "nežno" tuku svoje "tvrdoglave" žene kako bi ih disciplinovali zbog "ružnog" ponašanja.

Siti Zaila Mod Jusuf iz ministarstva za ženska pitanja, porodicu i razvoj zajednice optužena je da je "normalizovala" nasilje u porodici svojim pozivom muškarcima da batinama pokažu ženama koliko su strogi i "koliko žele da se one promene".

Na snimku okačenom na Instagramu pod nazivom "Mamini saveti", zamenica ministra prvo je posavetovala muževe da "disciplinuju" svoje "tvrdoglave" žene tako što će porazgovarati sa njima.

U slučaju da žene ne koriguju svoje ponašanje, drugi savet im je da tri dana ne spavaju sa njima.

- Međutim, ako žena i dalje odbija da prihvati savet ili promeni svoje ponašanje, onda muž treba da proba fizički pristup i nežno je istuče kako bi joj pokazao koliko je strog i koliko želi da se promeni - posavetovala je ministarka, članica pan-malezijske Islamske partije.

Ministarka je isto tako posavetovala ženama da se obraćaju muževima samo kada za to dobiju dozvolu.

- Razgovarajte sa muževima kada su smireni, kada su završili sa jelom, molitvama i kada su opušteni - rekla je ona.

Nepotrebno je reći da su njeni saveti izazvali bes aktivistkinja. Članice Zajedničke grupne akcije za rodnu ravnopravnost optužile su Siti Zailu za "normalizaciju" nasilja u porodici i zatražile njenu momentalnu ostavku.

Iz ove organizacije za zaštitu ženskih prava podsećaju da je u periodu između 2020. i 2021. godine policiji prijavljeno 9.015 slučajeva porodičnog nasilja, a da su u realnosti te cifre mnogo više jer žene ne često prijavljuju nasilje u porodici, a vlasti u zvaničnu statistiku ne uključuju prijave humanitarnim organizacijama.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još