KINEZI NAPRAVILI ROBOT-PORODILJU: Algoritmi i veštačke materice uskoro će "donositi" decu na svet

Robotika i veštačka inteligencija ubuduće će pomagati u razvoju novorođenčadi korišćenjem algoritama i veštačkih materica.

Kako piše "South China Morning Post", kineski stručnjaci u Sudžou su pioniri u razvoju najnovijeg tehnološkog otkrića. Međutim, i dalje postoji zabrinutost oko etičkih implikacija odgajanja ljudskih bića u veštačkom okruženju.

Otkriće su naučnici iz Sudžoua objavili u recenziranom časopisu "Journal of Biomedical Engineering". "Dadilja" fetusu je veštačka inteligencija koja pomaže u rastu ljudskog ploda u "uređaju za dugotrajnu kulturu embriona".

Ova veštačka materica je velika mašina koja sadrži odeljke za pojedinačne fetuse. Bebe će biti hranjene kao što bi bile u pravoj materici, ali u komori, koja je ispunjena optimizovanom mešavinom "hranljivih tečnosti".

U onome što izgleda kao eugenika, zapis o zdravlju embriona i "razvojni potencijal" će se čuvati od strane softvera tokom trajanja razvoja embriona.

U ovom trenutku, pišu Kinezi, nova tehnologija se koristi za pomoć u razvoju životinjskih embriona koji se razvijaju u fetuse u laboratoriji. To je zbog činjenice da je čin eksperimentisanja na ljudskim embrionima starijim od dve nedelje zabranjen međunarodnim pravom.

Pored toga, kako ističe kineski list, surogat majčinstvo je zabranjeno u Kini. Pošto bi veštačke materice efektivno pretvorile bolnicu ili laboratoriju u majku prema kineskim zakonima, malo je verovatno da će tehnologija uskoro biti dozvoljena.

Imajući to u vidu, razvoj veštačkih materica nije nov koncept. Iako ovo nije novo otkriće, uvođenje tehnologije u ljudsku masovnu proizvodnju i mešanje sa veštačkom inteligencijom jeste, i to je razvoj koji zvuči prilično distopijski.

Iako je pomisao na veštački razvoj ljudske odojčadi nategnuta, postoje određene prednosti. U prošlosti je, na primer, proces rađanja dece u ljudskom telu bio dugotrajan i neprijatan, a ovo bi potencijalno moglo da pomogne majkama koje bi želele da imaju decu, ali trenutno nisu u mogućnosti, a da ne moraju da koriste ljudski surogat. Na kraju krajeva, populacija će uskoro početi da se smanjuje za milijarde do kraja veka, a stope nataliteta širom sveta padaju zastrašujućom brzinom.

Kada veštačko ljudsko razviće postane dostupno, to će omogućiti parovima koji bi inače bili u opasnosti tokom porođaja da imaju decu. Usvojenje je takođe opcija za hiljade dece koja su trenutno u hraniteljstvu i koja mogu biti smeštena u stalne porodice.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još