Prirodnim lekovima protiv bola u leđima

Bečki profesor Hademar Bankhofer otkriva da propolis, poljsko cveće i drugi kućni lekovi pomažu da ublažite bolove u leđima. 

Možda će zvučati kao šala, ali nije: muškarci često imaju bolove u leđima samo zato što stalno u desnom zadnjem džepu nose novčanik s papirnim i kovanim novcem. Zato Bankhofer savetuje da kada sednete izvadite novčanik, jer je on dovoljno velik da poremeti karlicu, a kao posledica toga kičma ispada iz idealnog položaja. 

Pre nego što ujutru ustanete, trenirajte u krevetu leđa: ležite na leđima, istegnite obe ruke iznad glave i naizmenično vucite oba kolena ka grudima. Kada ustanete, 20 do 30 puta se spuštajte i dižite na vrhovima prstiju. Zatim stavite ruke na zadnjicu i polako se nagnite unazad da bi se kičma istegla pozadi. 

Bankhoferov savet protiv bolova u leđima su masaže sa propolisom, jer on podstiče prokrvljenost duboko u tkivu. Zato svako veče niz kičmu utrljajte mast od propolisa. 

Čuda čini termofor na krstima, ali i vrela kupka nogu u kojoj obe noge do preko listova držite 15 do 20 minuta. U jutarnjim časovima Bankhofer preporučuje vrelo tuširanje leđa, kao i dva puta dnevno 20 minuta provedete u infracrvenoj kabini. 

Brzo ćete pripremiti kupku od poljskog cveća, tako što pola kilograma cveća stavite u šerpu, prelijete sa dva litra vrele vode i pustite da provri. Zatim ostavite da stoji poklopljeno deset minuta i procedite. Ekstrakt poljskog cveća možete da sipate u kadu, u vodu za kupanje. U tome se kupajte 20 minuta i, potom uvijeni u bademantil, mirujte sat vremena u krevetu. 

(ComPress)

Pogledajte još