SUROVI ZAKONI: Talibani zabranili putovanja avionom Avganistankama bez muške pratnje

Talibani su svim avio-prevoznicima koji posluju u Avganistanu naredili da ženama koje putuju bez muškog pratioca ili staratelja zabrane korišćenje svojih usluga.

Prema dokumentu do kog je došla agencija "dpa", odluka je doneta u četvrtak na sastanku zapovedništva granične policije talibana na međunarodnom aerodromu Kabul.

Dvoje zaposlenih kompanije "Ariana Afghan Airlines", avganistanskog nacionalnog prevoznika, potvrdilo je autentičnost pisma.

- Odlučeno je da nijedna žena ne može da putuje nijednim letom bez muškog pratioca ili staratelja - rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Nakon spomenute odluke brojnim ženama u petak je onemogućeno ukrcavanje na željeni let, potvrdila su još dvojica zvaničnika avio-kompanije.

Međutim, talibanski portparol ministarstva saobraćaja i civilnog vazduhoplovstva Imamudin Ahmad izjavio je da će preispitati ​novi sistem.

Pre mesec dana glavni portparol talibana Zabihulah Mudžahid na konferenciji za novinare objavio je da ženama više nisu dopuštena putovanja bez muškog pratioca ili staratelja.

Otkako su se u avgustu talibani vratili na vlast u Avganistanu, islamski ekstremisti ograničili su ljudska prava u toj državi. Devojkama i ženama oduzeta su mnoga prava, a protesti protiv bilo kakvih promena veoma brzo su ugušeni.

U početku su i taksisti imali uputstvo da ne voze žene koje ne nose hidžab ili one koje na veće udaljenosti putuju bez muške pratnje.

Uz to, talibanski režim avganistanskim tinejdžerkama zabranjuje pohađanje škole, a ženama rad u većini javnih preduzeća.

Izvor: 021.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još