Top 10 trikova za mršavljenje

Zato, da biste leto dočekale spremne i zadovoljne, primetite sledećih deset praktičnih saveta koji vas neće koštati ni mnogo truda, ni mnogo novca.

Isključite TV i udaljite se od kompjutera

Studija objavljena u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition found” je pokazala da nikako nije poželjno da jedete dok radite nešto drugo. Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju bili su podeljeni u dve grupe – jedni su jeli dok su igrali kompjuterske igrice, a drugi su jeli bez ikakvog ometanja. Zaključak? Oni koji su jeli pred kompjuterom manje su se sećali svega što su jeli i osećali su veću glad nakon toga.

Pijte pametno

Na kraju vrelog dana, najlakše je sasuti nekoliko ledenih koktela ne biste li se rashladili. Međutim, tu se krije jedna od klopki gojenja! Alkoholna pića imaju mnogo kalorija, pa ako već ne možete da ih izbegnete, umesto margarite ili sangrije, popijte tekilu ili sodu sa ledom i pijuckajte lagano.

Spavajte dovoljno

U jednoj studiji u kojoj je deset ispitanika koji su podvrgnuti dijeti, spavalo 8.5 sati dnevno prve dve nedelje, a samo 5.5 sati narednih nekoliko nedelja, u oba perioda su u proseku isto izgubili na težini, ali su u periodu dok su spavali kraće izgubili manje masnoće i osećali su veću glad.

Jedite ljuto

Kapsaicin, sastojak koji papričicama daje ljut ukus, ubrzava metabolizam, kaže istraživanje Davida Hebera, profesora medicine i direktora Centra za ljudsku ishranu na univerzitetu USLA. Njime su bile obuhvaćene dve grupe osoba kojima su četiri nedelje davane placebo pilule ili kapsaicin u vidu dodatka za ishranu. Oni koji su uzimali kapsaicin su sagoreli više masti nekoliko sati nakon obroka, a sagorevali su dnevno 100 do 200 kalorija više od ostalih. Takođe, začinjena hrana stvara utisak sitosti brže nego nezačinjena.

Planirajte obroke

Ako detaljno i pažljivo planirate vreme, količinu i vrstu obroka imate veće šanse da se istrajnije i disciplinovanije pridržavate dijete, a time i da lakše smršate. Dokaz tome je eksperment tokom kojeg su svi učesnici morali da pojedu mnogo više voća nego inače, tokom jedne nedelje. Oni koji su imali konkretan i precizan plan koji je bio detaljno osmišljen u smislu kada, koliko, kako i koju vrstu voća će jesti, pojeli su duplo više od drugih.

(old_image)

Otkrijete svoje telo (nosite usko i kratko)

Kako vreme postaje toplije, ne ustežite se da obučete mini suknju jer će vas to odvratiti od želje za prejedanjem! Studije pokazuju da žene koje nose široku odeću jedu više, tvrdi nutricionista Jana Klauer.

Ne očekujte da Vaše cipele odrade posao umesto Vas

Ako ste mislili da će sve popularnije tzv patike za mršavljenje učiniti čudo umesto Vas, varate se. Stručnjaci su izmerili da ne postoji razlika u broju sagorenih kalorija, srčanih otkucaja i mišične aktivnosti prilikom trčanja u običnim i specijalno dizajniranim patikama za mršavljenje.

Izbegavajte “dijete” sa namirnicama koje sadrže šećerni alkohol

Ove namirnice mogu da izazovu nadimanje stomaka. Proučite sastav tih namirnica, i izbegnite sve koje sadrže elemente čiji se naziv završava na “-ol”, kao što je npr. sorbitol. Mnoge žvakaće gume I bombone za osvežavanje daha ih sadrže.

Pijte kafu

Dokazano je da kofein ubrzava metabolizam, kao i polifenoli koje kafa sadrži. Samo ne zaboravite da ćete poništiti sve efekte ukoliko je kafa sa šlagom, karamelom i sl. dodacima.

Ne gubite motivaciju

Vrlo je lako ispasti iz ritma dijete, prestati sa zdravom ishranom i odlascima na fitnes. Da biste to sprečili, čim vidite da posustajete, stanite nagi pred ogledalo i počnite da skačete. Ukoliko pojedini delovi vašeg tela nastave da se tresu i nakon što ste prestali sa skakanjem, vrlo brzo ćete pronaći motiv da istrajete, slikovito objašnjava Dejvid Kirš, lični fitnes trener mnogih poznatih ličnosti.

Pogledajte još