ZBOG PREVARE I PRANJA NOVCA: Boki 13 osuđen na još devet godina zatvora

Makedonski šoumen i TV-zvezda, Bojan Jovanovski – Boki 13, osuđen je danas u Skoplju na devet godina zatvora u slučaju u kojem je optužen da je svoju nevladinu organizaciju koristio za prevaru i pranje para.

Jovanovski je prvooptuženi u slučaju nazvanom "Međunarodni savez" po njegovoj nevladinoj organizaciji, koji je tužiteljka Severna Makdonije Vilma Ruskoska nazvala "vrhunac kriminalnog devijantnog uma".

Po optužnici, pod plaštom nevladine organizacije Jovanovski je sa saradnicima prevario dvojicu makedonskih biznismena i uzeo im skoro milion evra za projekat izgradnje "Evropskog centra za odrasle" i za "mobilne usluge", koji nije realizovan.

Za taj navodni posao Silijan Micevski, vlasnik gradjevinskog preduzeća "Pelister" iz Bitolja, oštećen je za 719.905 evra, a Ardijan Amzoski iz "Drim bildinga" iz Struge 233.821 evro.

Jovanovski je, po ranije objavljenim informacija, ugovarajući te poslove, biznismenima tvrdio da ima podršku ljudi iz vlasti za te projekte.

Tokom suđenja je u svoju odbranu rekao da je teško mogao da prevari iskusne biznismene kao što su Micevski i Amazoski.

Presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju nije prasnažna i stranke u tom slučaju imaju pravo žalbe Apelacionon sudu u Skoplju.

Bojan Jovanovski – Boki 13 već ima pravosnažnu zatvorsku kaznu u slučaju "Reket", u kojem je 18. juna 2020. osuđen na devet godina zatvora za krivična dela "protivzakonit uticaj" i "pranje para".

Izvor: Beta
Foto: boki13official/Instagram

Pogledajte još